Na hoornvliestransplantatie

Richtlijnen na hoornvliestransplantatie

De operatie vindt meestal plaats met 1 nacht opname in het ziekenhuis. De eerste 48 uur nadien is het belangrijk dat u zo min mogelijk huishoudelijke taken op u neemt en veel rust neemt. Bij een dmek endotheeltransplantatie dient u zelfs strikte bedrust te hanteren gedurende de eerste 48u en de rest van de eerste week 2u in zowel de voor- als namiddag. 

Volg strikt het druppelschema zoals voorgeschreven door uw oogarts. Indien u geen voorschriften meer heeft, dient u te bellen naar uw oogarts of huisarts voor extra voorschriften. Stop nooit zomaar uw oogdruppels. Ze zijn belangrijk voor infecties en de afstoting van het donorhoornvlies te vermijden. Laat 5 minuten tussen 2 soorten oogdruppels.

  • Tobradex 4 x 1 druppel
  • Dicloabak 4 x 1 druppel
  • Paracetamol 4 x 1g langs de mond, zo nodig bij pijn

Normale huishoudelijke bezigheden zijn toegestaan, in een rustig tempo. Houd buiten altijd een bril op! U dient uw oog te beschermen omdat niet uzelf het gevaar bent maar mensen om u heen die tegen uw oog aan zouden kunnen stoten. Dit geldt ook voor het lopen in de natuur. 

Houd de omgeving van uw oog schoon, de ooglidrand mag geen korstjes bevatten. In het begin kan het nodig zijn enkele malen per dag ( bijv. voor het druppelen) uw oog schoon te maken met vochtige oogcompressen (vrij te verkrijgen in de apotheek Bv. Blephaclean, Ilast, …). Echter al snel zal ’s ochtends na het opstaan voldoende zijn.

Gebruik alleen papieren zakdoeken en geen katoenen zakdoeken. Wrijf nooit in de ogen maar dep ze droog onder het oog.

Direct na afloop van de operatie kreeg u een injectie onder uw geopereerde oog met medicatie tegen afstoting en infectie. Het kan zijn dat de wang onder het geopereerde oog zwelt van deze injectie. Soms kan deze ook wat rood worden. U kunt, als de zwelling hindert, koelen met koude compressen op de wang. 

Soms zijn voor de operatie uw wimpers geknipt. Dit was dan noodzakelijk omdat de dunne hechtdraad anders tijdens de operatie in de wimpers ‘verstrikt’ kan raken. Uw wimpers groeien binnen 2-3 maanden weer aan. 

De eerste week:

  • Rustig aan doen, neem vooral rust als uw oog dat aangeeft (ga slapen, blijf veel in huis). 
  • Zo min mogelijk computer werkzaamheden. 
  • Niet fietsen en wandelen.
  • U kunt de eerste week direct al douchen maar dan dient u wel de douchekop in de hand te houden. Het hoornvlies is vaak nog niet geheel met een nieuwe oppervlakkige laag bedekt; contact met water moet vermeden worden i.v.m. infectiegevaar. Eventueel kan u een zwembril dragen bij het douchen om contact met water te vermijden. 
  • Na de controle 1 week na de operatie mag u weer gewoon douchen en uw haar wassen tenzij uw oogarts anders aangeeft. 

De eerste maand:

  • Houd ’s nachts de oogschelp op om te vermijden dat u onbewust wrijft in de ogen tijdens het slapen. 
  • Geen oogmake-up. 
  • Niet zwemmen. 
  • Niet zwaar tillen. 
  • Niet in de tuin werken. 

 

Hoe vaak moet ik op controle komen naar het ziekenhuis?

De eerste controle is gepland de dag na de operatie.
Daarna vinden de controles plaats 1 week, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden en 12 maanden na de operatie.
Vervolgens gebeurt de opvolging in functie van de evolutie jaarlijks.

Alarmsignalen

Overdag tijdens de werkuren moet je de dienst oogziekten onmiddellijk bellen (015 50 48 46, en daarbuiten de spoedgevallendienst (015 50 50 40).

  • Etterend oog
  • Rood pijnlijk oog
  • Forse visusdaling  
  • Lichtschuwheid

Hoe verloopt de genezing verder?

De komende maanden zal het zicht langzamerhand helderder worden. Wel is het beeld vaak nog erg vervormd. Afhankelijk van de reden waarom u geopereerd bent is dit meer of minder het geval. Met name bij mensen die een hoornvliestransplantatie hebben gehad i.v.m. keratoconus is dit het geval. 

Meestal kan een eerste brillenglas 6 maanden na de operatie worden aangepast. Dit geldt ook voor een contactlens. Soms wordt nog langer gewacht met aanpassen. Vaak moeten na enige tijd de bril of lenzen weer worden veranderd, omdat er wel anderhalf jaar verandering in de sterkte zit door de trage wondgenezing van een hoornvlies, vanwege de afwezigheid van een normale bloedvoorziening. 

Moet ik speciale medicatie nemen? In tegenstelling tot bijvoorbeeld een hart- of een niertransplantatie, is er bij een corneatransplantatie geen nood aan anti-afstotingsmedicatie via de mond. Cortisonedruppels zijn wel cruciaal om afstoting tegen te gaan. Antibioticadruppels voorkomen een infectie.

Hoe lang zijn oogdruppels nodig? Het aantal druppeltjes wordt gedurende het eerste jaar afgebouwd. Vaak blijven patiënten levenslang op één druppeltje per dag. Het is heel belangrijk deze behandeling stipt te volgen om het risico op afstoting tegen te gaan. 

Wanneer worden de draadjes verwijderd? De vorm van het hoornvlies kan vaak bijgesteld worden door selectief een hechting te verwijderen. Dit gebeurt dan poliklinisch na druppelverdoving. Het exacte tijdstip waarop de draadjes verwijderd worden, is afhankelijk van heel wat factoren. Meestal worden ze heel geleidelijk over meerdere consultaties verwijderd. In de meeste gevallen zullen alle draadjes een tot twee jaar na de operatie verwijderd zijn. 
 

Emotionele gevolgen

Slechtziendheid heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven, werk, en mobiliteit. De mate waarin iemand beperkt wordt in zijn/haar dagelijks leven is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming om al dan niet een transplantatie uit te voeren. Het herstel na een hoornvliestransplantatie neemt tijd in beslag. Samen met de beschikbaarheid van donoren, de wachttijd op een operatie, en het feit dat bepaalde hoovliesaandoeningen aan twee ogen tegelijk voorkomen, betekent dit een lang proces. Indien u psychische problemen ondervindt rond implantatie van donorweefsel dient u dit te melden aan Dr. Termote. Zij kan u hierbij helpen.