Fuchs dystrofie: behandeling

Bij een beginnende Fuchs dystrofie kunnen er middelen gebruikt worden om vocht aan het hoornvlies te onttrekken. Deze middelen werken niet genezend, maar kunnen een ingreep uitstellen. Het aantal endotheelcellen zal blijven afnemen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor zoutdruppels of zoutzalf. 

Bij ernstige Fuchs dystrofie kunnen er blaren ontstaan aan de buitenkant van het hoornvlies. Dit is erg pijnlijk, vooral als een blaar open springt. Om de pijn te verzachten kan er een zogenaamde verband contactlens op het oog worden geplaatst. Bandagelenzen zijn doorzichtige verbandlensjes die het hoornvlies bedekken, feitelijk is het een zachte contactlens zonder sterkte. Ook bandagelenzen zijn vaak een tijdelijke oplossing tot het moment van transplantatie, maar soms worden ze chronisch gebruikt.

Bij een gevorderde Fuchs endotheeldystrofie kunnen de gezichtsscherpte en pijn alleen met een hoornvliestransplantatie verbeteren. Meestal wordt er gekozen voor een gedeeltelijke hoornvliestransplantatie (DMEK of DSAEK) waarbij alleen het binnenste zieke  endotheelcellaagje van het hoornvlies vervangen wordt door een flinterdun donorlaagje met gezonde endotheelcellen.
 

Wat u zelf kunt doen

Typisch voor de ziekte van Fuchs is dat de klachten in de ochtend vaak erger zijn en dat een droge omgeving juist voor verlichting kan zorgen. Mogelijk zou roken en suikerziekte het ontstaan van klachten kunnen versnellen. Maar aan het onderliggende proces van het verlies van endotheelcellen kunt u zelf weinig doen. Het gebruik van de oogdruppels die u door de arts worden voorgeschreven, kan de klachten tijdelijk verminderen. Ook zou met een haardroger op afstand in de ogen blazen ‘s ochtends het zicht sneller doen opklaren.

Emotionele gevolgen

Slechtziendheid heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven, werk, en mobiliteit.
Gelukkig verloopt de ziekte van Fuchs zeer geleidelijk, wat betekent dat mensen ook de tijd hebben om zich aan te passen aan een verminderd gezichtsvermogen.
De aandoening komt vaak aan twee ogen tegelijk voor. De mate waarin iemand beperkt wordt in zijn/haar dagelijks leven is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming om al dan niet een transplantatie uit te voeren.
Het herstel na een hoornvliestransplantatie neemt tijd in beslag. Samen met de beschikbaarheid van donoren, de wachttijd op een operatie, en het feit dat de ziekte van Fuchs aan twee ogen tegelijk voorkomt, betekent dit een lang proces.
Indien u psychische problemen ondervindt rond donorweefsel dient u dit te melden aan Dr. Termote. Zij kan u hierbij helpen.