Bovenste ooglidcorrectie

Je kan kiezen voor een bovenste ooglidcorrectie wanneer je zelf vindt dat er overtollig huid en/of vet aanwezig is ter hoogte van je bovenste oogleden. Dit kan je er vermoeid en ouder doen uitzien. Het kan tevens hoofdpijn, een zwaartegevoel en een verminderd gezichtsveld geven. 

Je arts heeft zeer veel ervaring in deze ingrepen en zal steeds een natuurlijke look verkiezen. Je zal een betere, frissere look hebben, zonder dat je omgeving meteen zal merken dat je een chirurgische ingreep hebt ondergaan. Om een optimaal esthetisch resultaat te bekomen, kan je tevens kiezen voor aanvullende procedures.

Oorzaken

Dermatochalasis (huid teveel) van de oogleden wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de huid: de vezels in de huid verliezen hun elasticiteit, en de huid wordt ruimer. Meestal verslapt tegelijkertijd ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor gaat vet (dat zich normaal in de oogkas bevindt) naar voren uitpuilen. Dit veroorzaakt ofwel volle oogleden, ofwel plaatselijke ooglidzwelling in de ooghoek aan de kant van de neus.

Behandeling

Onder lokale verdoving zal de chirurg via een incisie in een huidplooi in het bovenste ooglid een stukje huid en soms ook vet verwijderen. Vooraf nemen we uitgebreid onze tijd om te bepalen hoeveel we zullen wegnemen. Dit wordt meestal niet meer met een mes gedaan, maar met elektro-chirurgie. De hechtingen worden na 7 dagen verwijderd. De eerste week kunnen je oogleden fors zwellen en blauw zien.

Hoeveel de arts zal verwijderen, wordt afgewogen tussen het cosmetisch en functioneel aspect van de oogleden. We willen een natuurlijk effect bekomen. Wanneer er teveel verwijderd zou worden, kan het zijn dat de oogleden niet meer goed kunnen gesloten worden. Ook bij patiënten met droge ogen zal men eerder minder wegnemen, omdat anders de droogteklachten sterk kunnen toenemen. 

Aanvullende procedures

Tegenwoordig kijken we verder dan alleen maar naar het huidoverschot op het bovenste ooglid. Voor het beste resultaat is een totaal aanpak noodzakelijk. Aanvullende behandelingen kunnen dan ook helpen.

Afgezakte wenkbrauwen kunnen ook een huidoverschot simuleren en dienen dan ook vaak gecorrigeerd te worden. Hiervoor zijn twee verschillende opties mogelijk. Dit kan indirect via een onderhuidse hechting of bij een ernstige vorm via een incisie boven de wenkbrauw (directe wenkbrauwlift).

Soms kan uw bovenste ooglid naar beneden zakken door het uittrekken van de spier die je ooglid opheft. Dit wordt ptosis genoemd. Voor een beter esthetisch resultaat, dient dit soms ook aangepakt te worden.

Wanneer uw onderste ooglid een beetje laks is en daardoor niet meer mooi strak staat, kan je tevens kiezen voor een aanvullende canthoplastiek. Zonder bijkomend litteken kunnen we hierdoor een mooiere contour van het onderste ooglid bekomen.

Als de huid van het onderste ooglid rimpelig is, kan in dezelfde tijd overwogen worden om de huid te behandelen met trichloorazijnzuur (TCA peeling) voor een verbetering van het cosmetische beeld. Dit geeft een betere huidtextuur. Na 1 week, samen met je bovenste ooglidcorrectie, zal de huid grotendeels genezen zijn.

Bijwerkingen en complicaties

Vrijwel al onze patiënten zijn tevreden met het resultaat van de correctie van dermatochalasis van de bovenoogleden. Evenals bij alle andere chirurgische ingrepen komen ook bij deze operatie een aantal bijwerkingen en complicaties voor. We noemen hier zowel zeldzame ernstige complicaties als minder ernstige vaker voorkomende bijwerkingen.

Asymmetrie van de huidplooi in beide bovenoogleden

Ook na een zeer zorgvuldige uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen de huidplooi links en rechts. Een geringe asymmetrie is trouwens normaal, zowel voor als na correctie van het bovenooglid. Wanneer er na enkele maanden nog een duidelijke en storende asymmetrie van de huidplooi bestaat is dit soms te verhelpen door nog een reepje huid te verwijderen.

Littekens

Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, ze zijn ook het gevolg van de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij jou in het algemeen mooi genezen heb je meer kans op een mooi litteken dan iemand bij wie littekens altijd goed zichtbaar zijn. Stoppen met roken bevordert een fraaie genezing. Met littekens moet je geduld hebben: pas na een jaar is er een eindsituatie ontstaan. Overigens proberen wij het litteken zoveel mogelijk in de huidplooi van het bovenooglid te plaatsen, zodat het bij rechtuit kijken zo min mogelijk zichtbaar is.

Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de lidrand

Operatie van het bovenlid leidt tot tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer, waardoor het onderste deel van de lidrand na de operatie dikker is. Dit verdwijnt geleidelijk, maar het duurt vaak enige maanden voor het ooglid volledig normaal is. Dit geldt ook voor het gevoel in het bovenlid. Tijdens de operatie worden de zenuwen in de huid doorgesneden. Ook dit herstelt zich in de loop van enige maanden.

Cysten

Bij de plek waar met de hechtnaald door de huid gestoken is kunnen zich soms kleine gele bobbeltjes (inclusiecystes) ontwikkelen. Meestal verdwijnen die spontaan.

Kleurverschillen tussen de huid boven en onder het litteken

De kleur van de huid in het bovenooglid verloopt van boven naar onder enigszins van licht naar donker. Na verwijderen van een teveel aan huid wordt dit kleurverschil tussen huid boven en onder het litteken soms zichtbaar. Kleurverschillen worden ook veroorzaakt door verwijding van de bloedvaten in het ooglid na de operatie. Hierdoor is het bovenlid de eerste tijd na de operatie roder. Dit is vooral te zien bij mensen met een dunne huid en lichte huidskleur.

Een zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging

Doordat huid en spier uit het bovenooglid worden verwijderd wordt het ooglid minder zwaar. Door het litteken kan de sluitfunctie van het ooglid enigszins verminderen, vooral de eerste maanden na de operatie. Hierdoor kan bij patiënten die al een traanfilm van matige kwaliteit of een lage traanproductie hebben geringe uitdroging van het hoornvlies optreden, wat het gevoel kan veroorzaken of er zand in het oog zit. Dit is een zeldzame complicatie, die echter zeer hinderlijk kan zijn. Bij patiënten met een slechte traanfilm zullen we de mogelijkheid dat dit probleem optreedt bespreken, maar ook bij normale patiënten kan de afwijking zeer zelden als een verrassing optreden. Helaas bestaat er geen waterdichte methode het optreden van deze complicatie in alle gevallen te voorspellen. De behandeling bestaat uit het gebruik van kunsttranen.

Een uitpuilend oog door een nabloeding

Zeer zeldzaam kan er na een ooglidoperatie een bloeding in de oogkas optreden. Dit is echter een zeer ernstige complicatie. Wanneer de bloeding uitpuilen van het oog veroorzaakt moet je onmiddellijk met ons contact opnemen. Een dergelijke bloeding kan namelijk op de oogzenuw drukken en daarmee blindheid veroorzaken.
Gelukkig is deze complicatie zeer zeldzaam (een blind oog door deze complicatie is bij ons nog niet voorgekomen).