Keratoconus: behandeling door crosslinking

Door UV belichting (UVA) van het hoornvlies in combinatie met vitamine B2 in druppelvorm, ontstaat er een versteviging van het verzwakte hoornvlies. Deze versteviging komt tot stand door het vormen van extra verbindingen tussen een belangrijke bouwstof, met name collageen, van het hoornvlies. Behandelingen met crosslinking van het hoornvlies worden reeds lang verricht. Resultaten hiervan zijn veelbelovend in de zin dat de keratoconus progressie daadwerkelijk kan worden gestopt en dat er weinig nadelige effecten van de behandeling worden gezien. Er wordt in principe altijd 1 oog tegelijkertijd behandeld. De behandeling wordt uitgevoerd onder druppelverdoving, u hoeft dan ook niet nuchter te zijn voor de operatie.

De behandeling vindt plaats in een operatiekamer, zodat dit onder steriele omstandigheden kan gebeuren. Na de verdoving met druppels wordt de oppervlakkige laag van het hoornvlies (het epitheel) verwijderd, zodat de vitamine B2 druppels goed in het hoornvlies kunnen worden opgenomen. Hierna vindt de behandeling met de UVAbelichting plaats. De behandeling duurt in totaal 20 minuten. Aan het eind van de behandeling wordt er een zachte verbandlens (contactlens) op het behandelde oog geplaatst. Het oog hoeft dan niet afgeplakt te worden. Deze verbandlens wordt na 1 week verwijderd op de consultatie.

Resultaten van de behandeling

Het effect van de behandeling zal niet direct na de behandeling duidelijk zijn, maar zal in de loop van het controletraject uit de metingen blijken.

De dag van de behandeling

Voor deze behandeling hoeft men niet nuchter te zijn gezien deze ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt. Indien u medicatie gebruikt, blijft u die gewoon innemen. Neem de oogdruppels en medicatie die u bij de apotheek gehaald heeft mee naar het ziekenhuis. Zo kunt u dan al snel gaan druppelen na de ingreep. Voorzie een chauffeur om u naar huis te brengen.

Naar huis

Volg strikt het druppelschema zoals voorgeschreven door uw oogarts. Indien u geen voorschriften meer heeft, dient u te bellen naar uw oogarts of huisarts voor extra voorschriften. Stop nooit zomaar uw oogdruppels. Ze zijn belangrijk voor infecties en verlittekening van het donorhoornvlies te vermijden. Laat 5 minuten tussen 2 soorten oogdruppels. U mag starten met druppelen de dag van de operatie.

  • Trafloxal Edo 4x1 druppel per dag
  • Dexamethasone Monofree 4x1 druppel per dag 
  • Thealoz duo elk uur 1 druppel
  • Ibuprofen 2x400mg per dag, telkens 1 tablet, te starten de dag van de operatie of Tradonal Odis 2 x 50mg per dag, telkens 1 tablet 

Houd de omgeving van uw oog schoon, de ooglidrand mag geen korstjes bevatten. In het begin kan het nodig zijn enkele malen per dag ( bijv. voor het druppelen) uw oog schoon te maken met vochtige oogcompressen (vrij te verkrijgen in de apotheek Bv. Blephaclean, Ilast, …). Echter al snel zal ’s ochtends na het opstaan voldoende zijn. 

Gebruik alleen papieren zakdoeken en geen katoenen zakdoeken. Wrijf nooit in de ogen maar dep ze droog onder het oog.

De eerste week:

  • U kunt de eerste week direct al douchen maar dan dient u wel de douchekop in de hand te houden. Het hoornvlies is vaak nog niet geheel met een nieuwe oppervlakkige laag bedekt; contact met water moet vermeden worden i.v.m. infectiegevaar. Eventueel kan u een zwembril dragen bij het douchen om contact met water te vermijden. 
  • Na de controle 1 week na de operatie mag u weer gewoon douchen en uw haar wassen tenzij uw oogarts anders aangeeft. 
  • Op het behandelde oog zit een verbandlens. Om te voorkomen dat u deze contactlens tijdens de slaap uit uw oog wrijft, kunt u voor het slapen de oogschelp aanbrengen. Deze oogschelp krijgt u mee aan het einde van de behandeling. De verbandlens mag u laten zitten tot de controle 1 week na de ingreep. Na het uitnemen van de verbandlens door de oogarts, kan het oog wat gevoeliger zijn. Gedurende de eerste week blijft het oog stroef aanvoelen, ziet u wazig en kan het spontaan tranen. 
  • U krijgt 1 week werkonbekwaamheid voorgeschreven.

De eerste maand:

  • Geen oogmake-up. 
  • Niet zwemmen. 

LET OP: Wees voorzichtig met autorijden. Bij zon en scherp licht is het aangeraden een zonnebril te gebruiken met UV-filter tenminste gedurende de eerste 6 maanden na de behandeling. 

Risico’s en bijwerkingen

Een nadeel van de behandeling is dat er de eerste 2 tot 3 dagen na behandeling pijn en irritatie kan optreden (het gevoel van een vuiltje in het oog).

Een ander nadeel is dat de gezichtsscherpte vlak na de behandeling verminderd kan zijn. Pas als het hoornvlies goed hersteld is, is de gezichtsscherpte weer op niveau van voor de behandeling. Dat kan soms pas na enige weken het geval zijn. Zeer zelden is er een permanente visusdaling.

Zoals bij elke ingreep is infectie een mogelijk risico. Indien dit niet goed behandeld wordt, kan een infectie leiden tot een litteken van het hoornvlies met blijvende vermindering van de gezichtsscherpte tot gevolg.

UVA-belichting zou bijwerkingen kunnen geven. In een zeer hoge dosis (vele malen hoger dan de door ons gebruikte dosis voor de behandeling) kan UVA-belichting troebeling van de lens veroorzaken (cataract of staar) en zou het schadelijk kunnen zijn voor de cellen van de binnenste laag van het hoornvlies (endotheelcellen). Met de dosis die wij gebruiken voor de UVA behandeling zijn deze bijwerkingen nooit aangetoond.

Andere bijwerkingen van deze methode zijn niet bekend. 

Alternatief

Indien er geen crosslinking wordt toegepast bij een keratoconus die progressief is, is de kans groot dat de keratoconus verder toeneemt. Bij een keratoconus in een zeer ver gevorderd stadium is dan een hoornvliestransplantatie noodzakelijk.