Hoornvliestransplantatie

Soms is het hoornvlies zo beschadigd dat het vervangen moet worden door een nieuw hoornvlies. Dit nieuwe hoornvlies is afkomstig van een donor.

Gemiddeld duurt de ingreep 1 uur. De operatie vindt meetal plaats onder algemene verdoving met 1 overnachting in het ziekenhuis.

Het is belangrijk dat je nuchter blijft de dag van de ingreep. Bloedverdunners dienen gestopt te worden 1 week voor de ingreep na overleg met je huisarts.

In tegenstelling tot bij een orgaantransplantatie, zal je ruim van tevoren weten wanneer je ingreep zal doorgaan. Soms zal de ingreep echter geannuleerd moeten worden in geval van afwezigheid van donorweefsel.

Verschillende soorten hoornvliestransplantaties

Er onderscheiden zich verschillende soorten van hoornvliestransplantaties: de volledige dikte of ‘penetrerende hoornvliestransplantatie’ en de laagsgewijze of ‘lamellaire hoornvliestransplantatie’.

Volledige dikte (“penetrerende”) hoornvliestransplantatie

Bij een volledige hoornvliestransplantatie wordt er een rond schijfje hoornvlies over de volledige dikte verwijderd uit het aangedane oog en vervangen door een schijfje donorhoornvlies van ook weer volledige dikte. Dit schijfje donorhoornvlies wordt rondom met hechtingen vastgenaaid.

Laagsgewijze (“lamellaire”) hoornvliestransplantatie

Bij een lamellaire hoornvliestransplantatie zal de oogarts alleen de zieke laag vervangen, de gezonde lagen worden behouden.

  • Voorste lamellaire hoornvliestransplantatie (DALK)

    Hierbij wordt alleen een schijfje van de voorste laag van het hoornvlies vervangen door een schijfje uit de voorste laag van een donorhoornvlies. Ook dit laagje donorhoornvlies wordt rondom ingehecht. Dit type transplantatie kan worden toegepast als de hoornvliesaandoening zich alleen in het voorste, buitenste deel van het hoornvlies bevindt (o.a. een oppervlakkig litteken na infectie, keratoconus). Een belangrijk voordeel van dit type transplantatie is dat er minder kans op afstoting is. 

  • Achterste lamellaire hoornvliestransplantatie (“endotheelkeratoplastiek: DMEK en DSAEK”)

    Bij een endotheelkeratoplastiek wordt alleen een schijfje van de achterste laag van het hoornvlies vervangen door een flinterdun schijfje uit de achterste laag van een donorhoornvlies. Het transplantaat hoeft niet vastgehecht te worden. Het zuigt zichzelf vast met hulp van een gasbel in het oog die het transplantaat een tijd lang aandrukt. Dit type van hoornvliestransplantatie kan worden toegepast bij aandoeningen van de binnenste laag (endotheel) van het hoornvlies (o.a. Fuchs dystrofie). Doordat het donorhoornvlies niet vastgehecht moet worden, herstelt de gezichtsscherpte sneller dan bij een volledige dikte transplantatie. Belangrijk bij endotheeltransplantaties is het plat liggen onmiddellijk na de ingreep, zodat de gasbel het transplantaat op de juiste plaats aandrukt.

In het Imeldaziekenhuis nemen we deel aan de Best cornea studie rond endotheeltransplantaties.

Het is goed te bedenken dat een transplantatie niet direct een helder zicht oplevert, dit heeft tijd nodig om te ontwikkelen (vaak maanden).