Laserbehandeling

Wat is een laserbehandeling?

Een argonlasertoestel is een laserapparaat, waarbij een superdunne lichtstraal van een welbepaalde golflengte via een microscoop in het oog wordt gericht onder lokale druppelverdoving.

Gewoonlijk gaat het om de behandeling van het netvlies bij diabetespatiënten en patiënten met een trombose van het netvlies. Men gaat laserpunten plaatsen op lekkende haarvaatjes en in de zieke netvlieszones. Het doel van de behandeling is verdere verslechtering te voorkomen en stabilisatie van het zicht te verkrijgen. Dikwijls zijn meerdere sessies nodig.

Het wordt ook toegepast bij patiënten met een scheurtje in het netvlies om verder doorscheuren tegen te gaan en een netvliesloslating te voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Vooraf wordt een druppel toegediend om de pupil te verwijden. Dit moet 15-30 minuten inwerken. Voor de behandeling zelf, wordt het hoornvlies van het oog ongevoelig gemaakt met druppeltjes. De patiënt neemt plaats achter het laserapparaat en de dokter plaats een contactlensje (met spiegeltjes) op het oog, waardoor de laserstralen kunnen gericht worden. Direct na de behandeling ziet u minder scherp door de lichtflitsen en de toegediende druppels.

Een argonbehandeling is zelden onaangenaam. In de weinig voorkomende gevallen van pijn na de behandeling, kunt u kunsttranen druppelen en is soms een pijnstiller (bv. Paracetamol) aangewezen.

U voorziet ruim één uur voor uw afspraak (voorbereiding en behandeling).

Wij raden u aan, zo mogelijk, zelf géén wagen te besturen gedurende enkele uren.