Symptomen als bijwerking van medicatie

Huidletsels

Als je onderhuids anti-TNF krijgt toegediend, kan er een lokale reactie optreden. Dit is een relatief zeldzame en milde bijwerking, die geen onderbreking van de behandeling vereist. Het wordt aangeraden om regelmatig te veranderen van injectieplaats (rechts-links, buik-dij).

Huidafwijkingen die op psoriasis lijken (dieprode, schilferende vlekken) of op eczeem kunnen optreden tijdens de behandeling met anti-TNF-medicatie. Deze letsels zijn goed te behandelen zijn met lokale corticoïdzalf en vereisen slechts zelden een onderbreking van de medicatie.

Andere mogelijke bijwerken van medicatie zijn huidinfecties en wratten (vooral bij patiënten die behandeld worden met thiopurines). Die kunnen hardnekkig zijn en vaak moet de behandeling worden aangepast.

Bij patiënten die behandeld worden met thiopurines en anti-TNF zien we ook soms huidkanker. Meestal betreft het oppervlakkige gezwellen die met lokale therapie verwijderd kunnen worden. Gevaarlijke huidkanker (melanoom) is gelukkig zeer zeldzaam. Algemeen wordt een jaarlijks huidonderzoek aangeraden. Patiënten doen er goed aan extra waakzaam te zijn en elke toename van een huidpigment aan hun arts te melden.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker is zeldzaam maar komt ongeveer vier keer frequenter voor tijdens behandeling met thiopurines . Klachten als nachtelijk zweten, abnormale vermagering of opzetting van klieren moet je altijd als een alarmsymptoom beschouwen en grondig laten nakijken.

bron: Alles over chronische darmziekten, D'Haens G. en Vermeire S., Lannoo (2017)