Symptomen

Wat zijn de meest voorkomende klachten bij darmziekten?

Als je ontsteking in het maagdarmkanaal hebt, kan dit leiden tot heel diverse klachten. Die hangen af van de aard en de plaats van de aantasting. We spreken over ‘acute’ klachten als ze uren tot dagen optreden. ‘Chronisch’ zijn klachten die al weken, maanden of jaren aanwezig zijn.

Typische klachten bij een ontstoken darmwand zijn buikpijn (vaak krampachtig), diarree, soms gepaard met bloed- of slijmverlies, en verminderde eetlust. Bij chronische ontsteking zien we soms ook gewichtsverlies en vermoeidheid. Andere mogelijke symptomen zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel en valse ontlastingsdrang.

Krampen

Krampen ontstaan door spastische samentrekking van de darmwand en kunnen gelokaliseerd zijn op één bepaalde plaats of over de volledige buik verspreid zijn.

Diarree

Diarree wordt veroorzaakt doordat je lichaam minder vocht opneemt uit wat je eet en drinkt, of doordat de zieke darm wondvocht vrijgeeft. Diarree kan aanleiding geven tot uitdroging. De consistentie van de stoelgang kan waterig tot brijerig zijn en vaak moet je veel vaker naar het toilet, soms ook ’s nachts. Urge (plotselinge, sterke aandrang) en fecale incontinentie (ongewild ontlastingsverlies) kunnen zeer hinderlijk zijn. Je kan ook last hebben van bloed- of slijmverlies; dat zien we meestal als de dikke darm aangetast is (colitis).

Constipatie

In geval van een darmvernauwing (stenose) kan ook sprake zijn van constipatie. Soms ontstaat een zogenaamde subobstructie, waarbij een deel van de darm geblokkeerd is, met hevige krampen en een opgezette buik tot gevolg. In de ergste gevallen is sprake van een volledige obstructie: de darm valt stil, stoelgang blijft afwezig, de buik zet fors op en de patiënt is misselijk of moet overgeven.

Misselijkheid

Bij maagontsteking of -zweren zien we vaak stekende pijn in de bovenbuik, misselijkheid en overgeven.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies wordt veroorzaakt door verminderde voedselinname, verhoogd energieverbruik en verminderde opname van voedingstoffen. Ondergewicht en groeiachterstand kunnen het gevolg zijn.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een frequent en niet te onderschatten probleem bij patiënten met een chronisch ontstoken darmwand. Ook als de ontsteking schijnbaar onder controle is, kan de vermoeidheid aanhouden. De onderliggende oorzaken zijn niet altijd duidelijk. Ook als bijvoorbeeld eventuele tekorten aan vitaminen of mineralen worden aangevuld, blijft de vermoeidheid vaak hangen. We zien een dergelijke vermoeidheid overigens ook vaak bij andere chronische aandoeningen, zoals reuma, multiple sclerose, hepatitis of kanker.

Winderigheid

Als in de dunne darm onvoldoende suikers worden opgenomen, ontstaat in de dikke darm bacteriële afbraak van deze suikers (vergisting). Dat gaat gepaard met gasvorming, wat een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid kan veroorzaken. Verminderde opname van galzouten in de dunne darm leidt dan weer tot toegenomen vochtverlies in het colon met vaak uitgesproken diarreeklachten.

Valse stoelgangsdrang

Valse stoelgangsdrang, waarbij het voortdurend lijkt alsof je dringend naar het toilet moet, zien we vaak als de endeldarm aangetast is.

Fistels en abcessen

Bij de ziekte van Crohn kunnen ook letsels ontstaan aan of rond de anus, zoals een fistel, abces of anale kloof. Sommige patiënten klagen over aften in de mond. Aften zijn grijs-witte of gele, pijnlijke plekjes met een rode ontstoken rand.

Aften

Sommige patiënten klagen over aften in de mondholte. Dit zijn kleine, grijs-witte of gele pijnlijke plekjes met een rode onstoken rand.

Andere klachten

Sommige klachten zijn in verband te brengen met tekorten aan bepaalde voedingstoffen.

Voorbeelden zijn kortademigheid of verminderd inspanningsvermogen in geval van bloedarmoede door lage spiegels van ijzer, foliumzuur of vitamine B12, of kloofjes in de mondhoeken bij een tekort aan zink. In geval van chronisch inflammatoir darmlijden zien we ook symptomen buiten de darm, zoals ontsteking van gewrichten, de wervelzuil, pezen, ogen of de huid.

bron: Alles over chronische darmziekten, D'Haens G. en Vermeire S., Lannoo (2017)