Wat is IBD?

IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten. De meest voorkomende inflammatoire darmziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Dit zijn beiden chronische ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel met een variabel ziekteverloop. De precieze oorzaak is nog niet gekend, maar we weten dat naast erfelijke factoren ook het eigen immuunsysteem, de darmflora en bepaalde omgevingsfactoren een rol spelen in het ontstaan van de ziekte.


De ziekte van Crohn kan het hele maagdarmstelstel treffen (van mond tot anus). Klachten die kunnen optreden worden sterk bepaald door de plaats van ontsteking. De belangrijkste klachten zijn buikpijn, diarree, misselijkheid, gewichtsverlies.


Bij colitis ulcerosa blijft de ontsteking beperkt tot de dikke darm en wordt enkel de binnenste laag van de darmwand aangetast, het darmslijmvlies. De klachten verschillen sterk van patiënt tot patiënt. Het meest typische beeld is diarree vermengd met bloed, slijm en etter. Vaak is er een al dan niet ‘valse’ stoelgangsnood.

bron: Alles over chronische darmziekten, D'Haens G. en Vermeire S., Lannoo (2017)