Diagnose

Aan de hand van je klachten en een kort onderzoek van buik en rug zal de arts vaak al een goed idee hebben van wat er met jou aan de hand is.
Een aantal bijkomende onderzoeken kunnen uitgevoerd worden om de diagnose te bevestigen, complicaties uit te sluiten en te weten te komen hoe groot de steen is en waar deze zich exact bevindt.

Urineonderzoek

Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen.

Urinecultuur

Bij afwijkend urineonderzoek is een urinecultuur aangewezen. Bij infectie kunnen de specifieke bacteriën gekweekt worden en het gevoeligheidspatroon voor antibiotica bepaald worden. Vooral bij diabetici en bij oudere personen is de kans op infectie groter. Het definitieve resultaat van dit onderzoek is meestal pas na 48u bekend.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek geeft informatie i.v.m. bepaalde stoffen in het bloed (elektrolyten), rode bloedcellen (bloedarmoede), ontstekingstekens (witte bloedcellen en CRP) en de nierwerking (creatinine).

Röntgenfoto (RX)

Een RX van de nieren en de blaas (abdomen) is een eenvoudig, goedkoop en snel onderzoek om de aanwezigheid van gecalcifieerde stenen aan te tonen.
Sommige stenen zijn echter niet-calcium/kalkhoudend en kunnen dus onzichtbaar zijn op een gewone RX. Een RX wordt dan ook veelal gebruikt om de evolutie van een steen die eerder gediagnosticeerd en/of behandeld wordt op te volgen, maar niet om de diagnose te stellen.

Echografie

Met echografie kunnen afwijkingen in de nieren zoals stenen of bepaalde letsels (cysten, tumoren) vastgesteld worden. Dit is een pijnloos onderzoek en geeft geen stralingsbelasting. Het kan dus veilig bij zwangere patiëntes gebruikt worden.
Een echografie kan stenen in de nieren of zwelling in de nier aantonen maar een groot deel van de urineleider tot net voor de blaas is bij de meeste patiënten niet te zien op dit onderzoek.

CT-scan

In de acute fase (nierkoliek) is een ‘a blanc’ CT-scan, dit wil zeggen een CT-scan zonder intraveneuze contraststof het meest uitgevoerde onderzoek op zoek naar eventuele nierstenen. Het is een snel en zeer betrouwbaar onderzoek om de exacte locatie en de grootte van de steen vast te stellen. Zelfs heel kleine stenen kunnen op deze manier vastgesteld worden. Op spoed is het het standaardonderzoek voor alle patiënten ouder dan 35.