Verzekeringsstatus zorgverleners

Verpleegkundigen, paramedici, apothekers en alle andere medewerkers in het ziekenhuis werken in loondienst en vallen onder de aansprakelijkheid van het ziekenhuis wanneer er zich door hun toedoen een schadegeval voordoet dat aanleiding geeft tot vergoeding.

De artsen in het Imeldaziekenhuis daarentegen hebben een zelfstandige statuut en werken dus niet in dienstverband. Dit betekent dat zij niet vallen onder de aansprakelijkheid van het ziekenhuis. Zij zijn aangesloten bij een groepspolis ‘beroepsaansprakelijkheid geneesheren’ die het Imeldaziekenhuis heeft afgesloten met de verzekeraar Vanbreda Risk & Benefits.

Wanneer wordt een schadegeval door de verzekering vergoed?

Niet elk incident dat voorvalt in het ziekenhuis geeft automatisch aanleiding tot schadevergoeding via de verzekering.
De omstandigheden van het incident bepalen of de aansprakelijkheid van het ziekenhuis of de artsen betrokken is. Zo geven bvb diefstal en verlies zelden aanleiding tot tussenkomst van de verzekering.

Op medisch vlak wordt er een belangrijk onderscheid gemaakt tussen medische fout en complicatie.
Een medische fout wordt begaan wanneer een behandeling/ingreep niet correct wordt uitgevoerd of wanneer de arts niet gehandeld heeft als een normaal zorgvuldige en omzichtige persoon. M.a.w. als iets vermijdbaar of verwijtbaar is spreekt men van een fout.
Een complicatie daarentegen doet zich voor wanneer een medische behandeling volledig correct wordt uitgevoerd maar er toch problemen ontstaan. Er dient rekening gehouden te worden met het feit dat aan elke ingreep een bepaalde kans op complicaties verbonden is. Het optreden van een complicatie is dus niet vermijdbaar of verwijtbaar.
In het geval van een aangetoonde medische fout kan er een tussenkomst van de verzekering zijn terwijl een complicatie niet vergoedbaar is.