Laserbehandeling

PRK = PhotoRefractive Keratectomy, ASA = advanced surface ablation

Voor een PRK behandeling werd vroeger eerst het epitheel (buitenste laag) van het hoornvlies met een alcoholoplossing losgeweekt en verwijderd.

Met moderne laserapparatuur (Wavelight Allegretto EX 500 Excimer laser) kan dit laagje weggelaserd worden op een minder traumatische wijze (vandaar de benaming trans-epitheliale PRK, ook wel advanced surface ablation genaamd).
Vervolgens wordt de kromming van het hoornvliesoppervlak gecorrigeerd met de laser, zonder aan de interne structuur van het hoornvlies te raken.

Tijdens deze fase vragen we je om naar het rood fixatielichtje te kijken. Tenslotte druppelen we medicatie in om corneale verlittekening tegen te gaan, wat vroeger na een klassieke PRK behandeling wel eens voorkwam.
Na de ingreep duurt het 3 tot 4 dagen voor de epitheellaag hersteld is. Tot zolang wordt het oog, dat branderig tot pijnlijk kan aanvoelen, beschermd met een verband-contactlens.

Bij gebruik van de Lasik methode, maken we met een femtosecondlaser een flapje van precies 120 micrometer dikte in het hoornvlies (de totale dikte van het hoornvlies is ± 550 micrometer). Het flapje wordt open geklapt en met een Excimer laser wordt een correctie aangebracht in de dieper gelegen laag van het hoornvlies. Het flapje wordt nadien zonder hechtingen teruggelegd. Het wondje herstelt vlot en zonder pijn omdat er geen laagje werd verwijderd aan de buitenkant van het oog.

Kiezen voor PRK of Lasik?

Sferische refractieafwijkingen tussen +4 en -10 en astigmatisme tot 5 dioptrie kunnen volgens deze 2 methodes behandeld worden. Na 12 maanden is de correctie van het zicht met beide ingrepen even goed.

Toch zijn er ook een aantal verschillen:

PRK
Lasik
5 dagen werkonbekwaamheid 1 tot 2 dagen werkonbekwaamheid
Het zicht verbetert geleidelijk Het zicht herstelt bijna onmiddellijk
Het oog voelt branderig/pijnlijk
tot 3 à 4 dagen na de ingreep
Geen pijnklachten na de ingreep