Onderzoek en ingreep

Het vooronderzoek

Voor elk van deze interventies wordt een uitgebreid oogonderzoek uitgevoerd met de meest moderne apparatuur dat ongeveer 1 uur duurt. We meten o.a. de oogsterkte, de vorm (corneatopografie) en de dikte (pachymetrie) van het hoornvlies en de pupilgrootte. De resultaten bepalen of je in aanmerking komt voor een bepaalde ingreep en welke correctie je nodig hebt.
Vóór de onderzoeken mag je een aantal weken geen contactlenzen dragen: 1 week voor zachte lenzen en 4 weken voor torische zachte en harde contactlenzen of nachtlenzen.
Op de dag van de onderzoeken krijg je oogdruppels die je pupil verwijden en je wazig doen zien. Houd er rekening mee dat je de eerste uren (tot maximaal 12 uur) niet zelf met de auto kunt rijden! De vooronderzoeken kunnen eventueel op meerdere dagen uitgevoerd worden.

Het verloop van de ingreep 

Alle ingrepen gebeuren ambulant, met de modernste apparatuur en in strikt steriele omstandigheden. 
Je verdoving bestaat uit een pil met een kalmerende werking en een druppelverdoving die zorgt dat de ingreep pijnloos verloopt. 
Bij laserbehandelingen worden de beide ogen meestal gelijktijdig behandeld. De behandeling met het lasertoestel duurt per oog slechts 2,5 seconde per dioptrie sterkte. Best reken je op een halve dag in de dagkliniek voor het ganse proces inclusief voor- en nazorg. 
Bij operaties met een implantlens krijg je de keuze om één oog per keer op beiden gelijktijdig te laten behandelen. De operatie zelf duurt gemiddeld een half uur, met een totale aanwezigheid in de dagkliniek van ongeveer 4 uur. 

Nabehandeling 

Na elke behandeling moet je je ogen meermaals per dag indruppelen. Volg nauwgezet het schema dat je meekrijgt want dit is belangrijk voor een goed herstel. 
De tijdelijke verbandlenzen na een PRK behandeling, houd je dag en nacht in, en worden 4 tot 5 dagen later op consultatie verwijderd. 
Op dag 1, week 1 en maand 1 na de ingreep wordt je oog gecontroleerd. Na lensimplantatie krijg je ook de jaren nadien nog controles van het hoornvlies, de (natuurlijke) lens en/of de oogdruk. 
De volledige nabehandeling wordt aan jou in detail uitgelegd door de verpleegkundige op de dagkliniek en opnieuw op de eerste dag na de ingreep op de consultatie. 
In geval je problemen zou ondervinden na de ingreep, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons secretariaat via 015 50 48 46. 
Als je dringend hulp nodig hebt, neem je contact op met de urgentiedienst van het Imeldaziekenhuis op 015 50 50 40.

Verwachtingen

Na een PRK behandeling en na een lensvervanging duurt het meestal een paar weken vooraleer het definitief zicht bereikt is. Meestal kan je pas na 3-5 dagen het werk hervatten. Ten hoogste na een week kan je meestal terug autorijden. 
Het herstel na een LASIK of ICL behandeling gaat sneller zodat je (bijna) na 1 dag je gewone activiteiten kan hernemen. 

Algemeen is het belangrijk dat je met realistische verwachtingen aan de behandeling begint. Hoewel de resultaten tegenwoordig goed te voorspellen zijn en jarenlang stabiel blijven is de bril-afwijking niet altijd volledig te corrigeren. Sommige mensen zullen dus ook na de behandeling nog een lichte bril of contactlenzen en vaak ook een leesbril nodig hebben.