Jong en kanker: een zorg op maat voor AYA’s

AYA staat voor Adolescents and Young Adults (vertaald: jongeren en jongvolwassenen) met kanker.

AYA-zorg richt zich in België voornamelijk op de leeftijdsgroep van 16 t.e.m. 35 jaar maar zowel nationaal als internationaal bestaan er initiatieven voor AYA-ondersteuning t.e.m. 39 jaar.
AYA-zorg is een multidisciplinaire, leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen die enerzijds de best passende medische behandeling nastreeft maar anderzijds ook aandacht heeft voor alle aspecten die spelen in het leven van jonge mensen.

Bij een oncologische diagnose op jonge leeftijd staat je wereld op zijn kop. Naast de medische vragen, zijn er ook veel vragen over thema’s zoals opleiding, werk, voeding, sport, relaties, vruchtbaarheid, seksualiteit en zo veel meer.

Gelukkig zijn er veel initiatieven die antwoorden bieden op deze vragen.
We trachten in het Imeldaziekenhuis met een AYA-team deze zorg maximaal te ondersteunen. Tevens zijn er veel initiatieven in België waarop AYA’s beroep kunnen doen.

Vlnr: dr. Heidi Van den Bulck (oncoloog), Nathalie Lemmens (adjunct-hoofdverpleegkundige DZH2),
Liesje Van der Auweraer (hoofdverpleegkundige GK5), dr. Sofie Geukens (fysisch geneeskundige),
Anita Fleerackers (oncocoach), dr. Helena Maes (hematoloog), Sofie Kollman (diëtiste),
Cedric Goffin (diëtist), Annabelle Kievit (psycholoog), Liesbeth Van Passel (sociaal werker).

Fertiliteit

Een oncologische behandeling kan de vruchtbaarheid zowel bij mannen als vrouwen verminderen. Via de oncoconventie van het Riziv is er een terugbetaling voorzien voor fertiliteitspreservatie (oncofreezing) voor de start van een kankerbehandeling.
Onze fertiliteitskliniek kan alle nodige informatie aanreiken over de verschillende mogelijkheden om de vruchtbaarheid te bewaren en eventuele stappen te ondernemen.

Revalidatie

Na en zelfs reeds tijdens een oncologische behandeling kan persoonlijk advies gegeven worden op onze dienst fysische geneeskunde. Lichamelijk en mentaal kan revalidatie een meerwaarde zijn bij een oncologische behandeling. Zowel het oncologisch revalidatieprogramma Kadans als een persoonlijke begeleiding op maat zijn bespreekbaar.

Sociale dienst

Onze sociale dienst helpt graag bij praktische vragen die oprijzen tijdens het behandelingstraject. Voor AYA’s zijn er leeftijdsspecifieke sociale voorzieningen waarvan men heel vaak niet op de hoogte is. Hulp bij een studietraject (bv. wat met mijn studiepunten), een werkheroriëntatie, recht op financiële tegemoetkomingen, administratieve problemen,… Onze sociale dienst kan je hierbij helpen.

Oncopsycholoog

Leven met kanker heeft een grote impact op jou als patiënt en op je naaste omgeving. Soms kan dit zo overweldigend zijn, dat het tijdelijk te zwaar is om alleen te dragen. Als psycholoog kunnen we samen met jou op zoek gaan naar manieren om je levenskwaliteit te verbeteren. Bovendien kunnen we de nodige ondersteuning bieden aan familieleden.

Enkele initiatieven in Belgie

Stichting tegen kanker

AYA’s: kanker bij jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … )

Initiatieven Kom op tegen kanker (16-35 jaar)

Gepaste steun voor jongvolwassenen | Kom op tegen Kanker

Lotgenotengroep FLAYA (18-39 jaar)

Flaya | Lotgenotengroep van jongeren met kanker in Vlaanderen
Lotgenotengroep van jongeren met kanker in Vlaanderen 

Rentree

Over Rentree | Rentree
Ondersteuning bij werkhervatting voor mensen met een diagnose van kanker