Jicht

Definitie

Jicht is een reumatische en pijnlijke aandoening die ontstaat doordat urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Hierdoor kunnen er plots aanvallen van gewrichtsontsteking ontstaan. Doorgaans treedt zo’n jichtaanval op in de grote teen, die rood opzwelt en zeer pijnlijk aanvoelt.

Jicht is een typische mannenziekte.

Behandeling

Bij acute jichtaanvallen kunnen NSAID’s of Colchicine voorgeschreven worden.

Chronische jicht wordt behandeld met medicijnen die het urinezuurgehalte in het bloed verlagen.

Naast deze medicatie zal ook een aangepast alcoholgebruik noodzakelijk zijn. Alcohol bevordert het urinezuurgehalte in het bloed. Ook maakt alcohol het de nieren moeilijk om urinezuur kwijt te raken. Gebruik dus weinig alcohol!

Oorzaken

Het is nog niet duidelijk waarom iemand wel of juist geen jicht krijgt. Toch weten we dat voeding, drank en levensstijl van grote invloed zijn op het verloop van de ziekte. Er is een sterke samenhang met de consumptie van alcohol en dranken die zijn gezoet met fructose.  Hoe meer fructose je dagelijks binnenkrijgt, hoe hoger het risico op een jichtaanval kan zijn. Tomaten zijn ook een belangrijke trigger van jicht.

Symptomen

In het beginstadium veroorzaakt jicht geen klachten.

Een acute jichtaanval kenmerkt zich door:

  • hevige pijn aan de basis van het gewricht (meestal de teen)
  • roodheid, zwelling en warm aanvoelen van het gewricht
  • koorts
  • misselijkheid en braken

Vaak gaat zo’n eerste aanval over in een chronische vorm. Bij chronische jicht slaan de zuurkristallen ook neer in de huid, wat jichtknobbels veroorzaakt.