Psoriasis artritis (PsA)

Definitie

Psoriasis artritis (afkorting: PsA) is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij personen met psoriasis. Het is een artritis die in veel vormen kan voorkomen, variërend van een lichte tot een zeer ernstige vorm en die zekere gelijkenissen vertoont met reumatoïde artritis (RA) maar ook met spondylitis ankylosans (ziekte van Bechterew).

Behandeling

Het doel van de behandeling is: voorkomen van huidletsels en gewrichtsontstekingen waardoor er minder pijn en stramheid optreedt. Maar het belangrijkste is het voorkomen van gewrichtsbeschadiging, zodat er geen vervormingen optreden. Op die manier willen we de beweeglijkheid en functionaliteit van de gewrichten behouden en zo de levenskwaliteit verbeteren.

Er zijn verschillende stappen in de behandeling die na elkaar, of soms ook in combinatie, kunnen gestart worden.

Medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te remmen en uw klachten te verminderen. Meestal schrijft uw arts eerst ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) voor. Als NSAID's onvoldoende helpen kan uw arts een klassieke reumaremmer (DMARD) of een biologische reumaremmer voorschrijven.

Oorzaken

Psoriasis en psoriasis artritis zijn ‘auto-immuuunziekten’. Dat wil zeggen dat het eigen afweersysteem plots het eigen lichaam aanvalt. Hierdoor komt een ontstekingsproces op gang die zorgt voor ontsteking ter hoogte van de huid (psoriasis) of de gewrichten (psoriasis artritis).

De reden waarom het eigen afweersysteem (of immuunsysteem) het eigen lichaam aanvalt is tot op heden nog niet gekend. Wel weten we dat erfelijke factoren en omgevingsfactoren (vb. virusinfecties) hierin een belangrijke rol spelen.

Voeding speelt geen rol in het ontstaan, noch in de behandeling van de ziekte. Stress en vermoeidheid kunnen een opstoot uitlokken, maar zijn tevens geen oorzaak van de ziekte.

Symptomen

De voornaamste kenmerken van psoriasis artritis zijn:

  • rode schilferende huidletsels
  • ontstekingen, gepaard gaande met pijn, zwelling en stijfheid ter hoogte van
    • gewrichten van de ledematen of de wervelkolom
    • peesaanhechtingen: vooral de hiel en de ellebogen
  • psoriasisnagels: olieachtige verkleuring of putjes in de nagels