Fluorescentie-angiografie

Wat is fluorescentie-angiografie?

Fluorescentieangiografie is een onderzoek waarbij er foto’s van het netvlies worden genomen met een digitale camera. Hiervoor wordt een kleurstof (geen contraststof) in de ader gespoten. Zo worden de bloedvaten van het netvlies aangekleurd. Eventuele afwijkingen ter hoogte van het netvlies en de onderlagen van het netvlies kunnen zo goed in beeld worden gebracht.

 

Hoe verloopt het onderzoek?

Het oog wordt gedruppeld om de pupil te verwijden. Je moet jouw kin laten rusten op de daarvoor voorziene kinsteun en jouw voorhoofd leunt tegen een hoofdsteun. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat jouw hoofd zo weinig mogelijk beweegt tijdens het nemen van de foto’s. Let er wel op dat je jouw mond gesloten houdt en jouw tanden goed op elkaar zet.

Vooraleer de kleurstof wordt ingespoten worden enkele kleurenfoto’s genomen. Daarna spuit de arts of verpleegkundige de kleurstof in jouw arm of hand. Onmiddellijk na de inspuiting worden er foto’s genomen om de verspreiding van de kleurstof in de bloedvaten van het netvlies goed in beeld te brengen. Tijdens het nemen van de foto’s zie je telkens lichtflitsen, waardoor je geneigd kan zijn jouw ogen dicht te knijpen. Het kan dan nodig zijn, dat iemand jouw oog open houdt.

Door het flitslicht en de wijde pupillen zie je geruime tijd (enkele uren) na het onderzoek minder goed. We raden je af om zelf met de auto naar huis te rijden.

Door de gele kleur van de fluoresceïne ziet de urine en soms ook de huid na het onderzoek een tijdlang (Max. 24 uur) geel, dit is een normaal verschijnsel en moet je niet verontrusten.