Sentinel borst

Je werd door je arts doorverwezen voor een onderzoek voor het opsporen van de “sentinel” of “schildwachtklier” ter hoogte van de oksel.
De “sentinel“ is de klier welke eerst zou aangetast zijn, indien de tumor zou uitzaaien via de lymfewegen. Vanuit deze klier worden daarna pas de andere klieren in de oksel aangetast. Dit betekent dat als de “schildwachtklier” geen kankercellen bevat, de andere klieren in de oksel ook geen kankercellen zullen bevatten.
Met dit onderzoek kan de schildwachtklier aangeduid worden. Tijdens de operatie, gebruikt de chirurg een speciaal toestel om deze klier op te sporen. Deze sentinel wordt dan apart verwijderd. Door middel van microscopisch onderzoek wordt gezocht naar kankercellen in deze klier. Zoals reeds aangehaald, indien deze schildwachtklier geen kwaadaardige cellen bevat, worden er in de andere klieren ook geen uitzaaiingen verwacht.

Voorbereiding

Je hoeft op zich niet nuchter te zijn voor dit onderzoek, maar indien de operatie op de zelfde dag is, dien je wel nuchter te zijn!
Indien er ook een lokalisatie-echo van het letsel nodig is op radiologie, gebeurt deze eerst en kom je aansluitend door naar de dienst nucleaire geneeskunde.

Verloop van het onderzoek

Je krijgt een inspuiting van de tracer ter hoogte van het letsel in de borst. Na de inspuiting mag je gedurende een uur naar de kamer. In die tijd moet je de prikplaats goed masseren. Na 1 uur worden er opnames gemaakt in vooraanzicht en zij-aanzicht. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Indien 1 uur na de injectie nog geen sentinel te zien is, worden dezelfde opnames op een later tijdstip herhaald, tot net voor de operatie. In tussentijd mag je terug naar kamer.

Wij hopen dat je onderzoek op onze dienst zo vlot en aangenaam mogelijk verloopt.
Indien je nog vragen hebt, aarzel niet ons te contacteren op 015 50 54 90.