Sentinel melanoom

Je werd door je arts doorverwezen voor een onderzoek voor het opsporen van de “sentinel” of “schildwachtklier” (meestal t.h.v. de oksel of lies) bij een melanoom.
De “sentinel“ is de klier welke eerst zou aangetast zijn, indien de tumor zou uitzaaien via de lymfewegen. Vanuit deze klier worden daarna pas de andere klieren in de oksel of lies aangetast. Dit betekent dat als de “schildwachtklier” geen kankercellen bevat, de andere klieren ook geen kankercellen zullen bevatten.
Met dit onderzoek kan de schildwachtklier aangeduid worden. Tijdens de operatie, gebruikt de chirurg een speciaal toestel om deze klier op te sporen. Deze sentinel wordt dan apart verwijderd. Door middel van microscopisch onderzoek wordt gezocht naar kankercellen in deze klier. Zoals reeds aangehaald, indien deze schildwachtklier geen kwaadaardige cellen bevat, worden er in de andere klieren ook geen uitzaaiingen verwacht.

Voorbereiding

Je hoeft op zich niet nuchter te zijn voor dit onderzoek, maar gezien de operatie op dezelfde dag is, ben je wel nuchter.

Verloop van het onderzoek

Je wordt op het camerabed geïnstalleerd.
De tracer wordt ingespoten t.h.v. de huid rondom het melanoom (of litteken).
Na de injectie worden er direct beelden genomen ter hoogte van de injectieplaats en ter hoogte van het drainerende lymfegebied (vb liesregio bij injectie t.h.v. maligne melanoom van het been).
Van zodra er klieren worden waargenomen, wordt een beeld van deze klieren gemaakt en wordt de plaats van de klieren op de huid gemarkeerd door de nuclearist.
De scantijd is zeer variabel, van 10 minuten tot 30 minuten. Indien er geen sentinel wordt waargenomen, kunnen er op een later tijdstip, net voor de operatie opnieuw foto’s gemaakt worden.

Wij hopen dat je onderzoek op onze dienst zo vlot en aangenaam mogelijk verloopt.
Indien je nog vragen heeft aarzel niet ons te contacteren op 015 50 54 90.