Botmeting en osteoporose

Tijdens ons leven maakt ons lichaam van nature nieuw bot aan en elimineert het ouder bot. Osteoporose of botontkalking ontstaat wanneer meer bot wordt afgebroken dan opgebouwd. 1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen ouder dan 50 jaar lopen risico op een osteoporotische fractuur. Een zeer groot probleem bij osteoporose is dat er in een vroeg stadium vaak geen verschijnselen zijn, daarom wordt osteoporose ook wel  “de stille epidemie” genoemd. Een breuk is vaak het eerste teken van osteoporose. Toch kan osteoporose al veel vroeger worden vastgesteld, vόόr de eerste breuk en kunnen we heel wat doen om onze botten te helpen beschermen.

Osteoporose

Osteoporose (botontkalking) is een aandoening van het skelet, die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt en wordt gekenmerkt door een verstoring van de samenhang van het bot. Hierdoor is het bot brozer en is er een hogere kans op een botbreuk. De meest voorkomende breuken als gevolg hiervan zijn pols-, heup- en wervelfracturen
 
Brochure: Botbreuken en osteoporose

Lees via deze link meer over osteoporose

Botmeting

Wanneer een arts meent dat zijn patiënt een verhoogd risico op osteoporose heeft, zal hij aanraden om een botmeting, ook wel DEXA genoemd, te laten nemen om de mineraaldensiteit in het bot (BMD) te meten. Een botmeting of botdensitometrie geeft de arts de meest adequate en correcte informatie over de kwaliteit van het bot.

Raadpleging

Als de diagnose tijdig wordt gesteld, kan osteoporose worden behandeld. Door voldoende lichaamsbeweging, een goed voedingspatroon (calcium en vitamine D) en in sommige gevallen medicatie kan het proces worden vertraagd of tot stilstand worden gebracht en kunnen botbreuken worden voorkomen.

Indien jouw arts dit wenst, kan een raadpleging bij ons voorzien worden aansluitend op de botmeting. Dan overloopt de arts van de dienst nucleaire geneeskunde met jou de resultaten en kunnen de therapie opties besproken worden.