Week van de Diëtist

18 maart 2019 - 24 maart 2019


Van 18 tot 24 maart is het opnieuw Week van de Diëtist. Tijdens deze week willen zowel zorgverleners als het brede publiek bewust maken dat gewicht, buikomtrek, bloeddruk, bloedsuikerwaarde, cholesterol, (rookgedrag) factoren zijn die je voor een stuk zelf kan beïnvloeden.

De campagneslogan “50 % Extra” staat in het teken van preventie en behandeling van het metabool syndroom. Aanpassingen aan je levensstijl kunnen leiden tot wel 50% extra gezondheidswinst! Vraag raad bij je erkend diëtist.

Het metabool syndroom is een geheel van verschijnselen die gepaard gaan met een gestoord metabolisme of stofwisseling. Wanneer je lijdt aan het metabool syndroom heb je 2x zoveel kans om hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct, te krijgen en 5x zoveel kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. De aandoening wordt geassocieerd met een ongezonde levensstijl. In de geïndustrialiseerde landen, waaronder België, zien we een ware epidemie van het metabool syndroom.

Je lijdt aan het metabool syndroom wanneer je overgewicht en een te grote buikomtrek (> 94 cm voor mannen en > 80 cm voor vrouwen) hebt, samen met minimaal twee van onderstaande parameters:

  • Triglyceriden, een soort bloedvetten, > 150 mg/dl
  • Een laag niveau van goede HDL cholesterol, < 40 mg/dl bij mannen en < 50 mg/dl bij vrouwen
  • Een hoge bloeddruk, > 130/85 mm Hg of reeds in behandeling zijn voor hoge bloeddruk
  • Een hoge nuchtere bloedsuiker, > 100 mg/dl of reeds in behandeling zijn voor diabetes type 2

Op dinsdag 19 maart vind je een informatiestandje opgebouwd door de diëtisten van ons ziekenhuis. Je kan er informatie vergaren over voeding en levensstijl. Maar je kan er ook proeven van heerlijke gezonde hapjes.

Wil je graag zelf de hapjes thuis maken? Dat kan! Je vindt de recepten hier.