Onze IBD kliniek start als eerste in Vlaanderen met Instagramaccount voor mensen met chronische darmziekten

11 januari 2024
door Kathleen Vermeulen

Patiënten gebruiken meer dan ooit sociale media om zich te informeren. Ondertussen heeft Instagram zijn weg naar de ziekenhuiswereld al goed gevonden. De IBD kliniek van het Imeldaziekenhuis Bonheiden lanceert nu als eerste in Vlaanderen ook een Instagramaccount voor mensen met chronische darmziekten. IBD verpleegkundigen Nikki en Stephanie kwamen met het idee.

IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten. De meest bekende ziektes zijn colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Een multidisciplinair team in het Imeldaziekenhuis, bestaande uit 12 zorgverleners waaronder o.a. gespecialiseerde gastro-enterologen, een kinderarts, IBD verpleegkundigen en diëtisten, begeleidt en behandelt patiënten met chronische darmaandoeningen. Binnen het ziekenhuis staat de IBD kliniek niet alleen in voor het opvolgen van patiënten. Het team werkt ook mee aan nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek. Ook heeft de IBD kliniek van Imelda een langbestaande samenwerking met de patiëntenvereniging CCV (Crohn en colitis vereniging). Veel informatie om mee te geven dus. Daarnaast heerst er ook nog steeds een taboe rond chronische darmziekten.

De opstart van dit account heeft twee doelen. Enerzijds wil het IBD team patiënten en geïnteresseerden informeren op een nieuwe, toegankelijke manier. Anderzijds willen zij het taboe rond deze darmaandoeningen doorbreken. IBD verpleegkundige Nikki Lembrechts licht toe: “Instagram is een efficiënt kanaal dat je kan inzetten om een breed publiek te bereiken. Het is niet alleen heel toegankelijk, het is ook voor ons makkelijk in gebruik, waardoor de zorg voor de patiënten niet in het gedrang komt. Veel van onze patiënten scrollen dagelijks eens door hun Instagramfeed en dan is het logisch dat je daar bruikbare tips meegeeft of het team één voor één voorstelt. Daarnaast is het ook van belang dat er aandacht wordt besteed aan inflammatoire darmziekten. In België lijden naar schatting 40.000 patiënten aan deze aandoening.”

IBD is vaak een abstract begrip en daar willen ze in Imelda verandering in brengen. “Het doel van dit gloednieuwe Instagramaccount is om vragen over IBD te beantwoorden en betrouwbare informatie mee te geven voor zowel de patiënten als hun familie, maar ook voor het bredere publiek. Onze IBD kliniek is meer dan alleen een arts en een verpleegkundige. Het is een multidisciplinair team dat de patiënt in alle aspecten van de ziekte kan ondersteunen,” vertelt dr. Lieven Pouillon, gastro-enteroloog en IBD specialist.

Wij zien onze patiënten op regelmatige basis in de IBD kliniek in Bonheiden. Dat creëert een band en die willen we versterken via sociale media. Het is interessant om hen via Instagram op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen onze IBD kliniek. Zijn er nieuwe behandelingen mogelijk? Is er nieuwe info beschikbaar? Welke voeding kan een invloed hebben op het darmstelsel?… We vinden het belangrijk te weten en in te spelen op wat er omgaat bij onze patiënten, wat ze denken en voelen, met welke vragen ze zitten,… Daarom vroegen we ook hun input voor ons Instagramaccount,” zegt Nikki Lembrechts.

Amber Cloudt (24 jaar), patiënte met de ziekte van Crohn legt uit: “Ik ben blij dat het taboe rond darmziektes alsmaar meer wordt doorbroken. Het opstarten van een Instagramaccount vanuit het ziekenhuis juich ik dan ook zeker toe, omdat het ons als patiënten de mogelijkheid biedt om directer contact te hebben met de zorgprofessionals en het de kloof van onzekerheid sneller kan dichten.”

Je kan de IBD kliniek van het Imeldaziekenhuis volgen op Instagram via @ibdkliniek_imelda of scan onderstaande QR-code.