Wereldnierdag

08 maart 2018 10:00 - 17:00

Toegankelijke gezondheidseducatie voor vrouwen

Dit jaar zijn Wereldnierdag en Vrouwendag op dezelfde dag, wat de kans biedt om vrouwengezondheid en vooral de gezondheid van hun nieren in de verf te zetten. Deze dertiende campagne promoot betaalbare en toegankelijke gezondheidseducatie, zorg en preventie voor alle vrouwen en meisjes wereldwijd.

Vrouwen lopen meer risico op nierproblemen

Nierlijden is de 8ste grootste doodsoorzaak bij vrouwen. Dat komt neer op ruim 600.000 sterfgevallen per jaar. Wereldwijd hebben 195 miljoen vrouw chronisch nierlijden en bovendien komt nierlijden vaker voor bij vrouwen (14%) dan bij mannen (12%). Daarnaast hebben vrouwen die tijdens een zwangerschap nierlijden hebben een hoger risico op een negatief zwangerschapsresultaat. Omgekeerd kunnen complicaties tijdens een zwangerschap ook het risico op nierziekten verhogen. Tijdens een zwangerschap is er dus duidelijk nood aan voorlichting, tijdige diagnose en goede opvolging van nierlijden.

Beperk het risico op nierproblemen

Om het risico op nierproblemen te beperken kan je enkele acties ondernemen. Het is belangrijk om fit en actief te blijven. Dat is niet alleen goed voor de nieren, maar ook voor je algemene gezondheid. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je gezond probeert te eten en op je gewicht moet letten. Voorts laat je best regelmatig je bloed controleren en houd je je bloeddruk in de gaten. Voldoende water drinken en niet roken beperkt de kans op nierproblemen.  

Info en tips in de inkomhal

In samenwerking met ons ziekenhuis organiseert IMNIPA, de vereniging van nierpati├źnten van Imelda, een infostand in de inkomhal van het ziekenhuis. Van 10 u tot 17 u geven zorgverleners van de kunstnierafdeling, samen met leden van IMNIPA, toelichting bij nierproblemen en tips voor preventie van nierziektes. Aan de infostand kan je gratis je bloeddruk laten meten en IMNIPA verkoopt ter gelegenheid van Wereldnierdag wafeltjes en voorjaarsbloemen.