MR-onderzoek van de hals (speekselklieren, schildklier, mond, …)

Omschrijving:

Onderzoek ter beoordeling van de halsregio (vooral voor beoordeling van de speekselklieren, spieren, neus- en mondholte) meestal met een inspuiting van contraststof via een armader.

Veiligheidsmaatregelen:

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link:

Voorbereiding:

Je hoeft niet nuchter te zijn. Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden: juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
Je dient je volledig te ontkleden (op ondergoed na) en krijgt een verpleeghemdje aan indien gewenst. Eventueel wordt er door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure:

Je wordt gepositioneerd in rugligging op een verschuifbare tafel. Er wordt een antenne (soort halskraag) geplaatst omheen de hals, en eventueel een antenne (kooi) rond het hoofd.
Je moet zeer goed stilliggen met het hoofd alsook met het lichaam om goede onderzoekresultaten (beelden) te bekomen. De onderzoeksduur kan afhankelijk van wat we moeten opsporen en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 30 tot 45 minuten.
Vaak wordt er contraststof toegediend via de geplaatste infuusleiding.

Nazorg:

De eventueel geplaatste infuusleiding wordt verwijderd en een tijdelijke compressie van de prikplaats voor bloedstelping wordt uitgeoefend. Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.