MR-onderzoek van de borsten (mammae)

Omschrijving:

Onderzoek ter beoordeling van de borsten en/of okselregio’s (vooral voor tumorale of ontstekingsproblematiek en borstprothesen) meestal met een inspuiting van contraststof via een armader.

Veiligheidsmaatregelen:

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link:

Voorbereiding:

Je hoeft niet nuchter te zijn.
Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden : juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
Het bovenlichaam wordt van ondergoed ontdaan en je krijgt een verpleeghemdje aan.
Eventueel wordt er door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure:

Je wordt gepositioneerd in buikligging op een verschuifbare tafel.  De borst(en) worden gepositioneerd in een ervoor speciaal ontworpen antenne (voorgevormde borstcup). Je moet zeer goed stilliggen met het ganse lichaam om goede onderzoekresultaten te bekomen.
De onderzoeksduur kan afhankelijk van wat we moeten opsporen en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 20 tot 30 minuten. Meestal wordt er contraststof toegediend via de geplaatste infuusleiding.

Nazorg:

De eventueel geplaatste infuusleiding wordt verwijderd en een tijdelijke compressie van de prikplaats voor bloedstelping wordt uitgeoefend. Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.