Embolisatie varicocoele

Omschrijving

Bij een embolisatie wordt onder röntgendoorlichting op de afdeling medische beeldvorming een specifiek bloedvat afgesloten. Bij jou is de ader die het bloed afvoert van een teelbal te wijd en kronkelig. Er is sprake van een soort “spatader” van de teelbal; dit wordt ook wel “varicoele” genoemd.
Een varicocèle kan de vruchtbaarheid verminderen. Ook kan een varicoele pijn en een zwaar gevoel in de balzak veroorzaken. Doel van het onderzoek en behandeling is de klachten te verhelpen door de afwijkende ader(s) af te sluiten.

Voorbereiding en praktische informatie

Deze onderzoeken worden ingepland op woensdagnamiddag.
Je wordt verwacht om 13u in het dagziekenhuis, nuchter na ontbijt. Als voorbereiding wordt op het dagziekenhuis een infuus geprikt, de prikplaats in de lies wordt geschoren en je doet een onderzoeksschortje aan van het ziekenhuis.
Het onderzoek zelf gaat door op de dienst medische beeldvorming. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder lokale verdoving in de lies. Na het onderzoek dat gemiddeld 1 uur in beslag neemt word je teruggebracht naar het dagziekenhuis.
Tot ongeveer 18u moet je in bed blijven om bloeding thv de prikplaats te voorkomen. Je mag eten en drinken.
Je mag zelf niet met de auto rijden, laat je afhalen.
Doe het de eerste 24 u rustig aan. Doe geen sport of andere krachtinspanning.

Procedure

Tijdens het onderzoek wordt de bloed afvoerende ader (vena spermatica) van de balzak (scrotum) afgesloten. De afsluiting gebeurt door middel van een vloeibaar product (“lijm”) dat wordt ingespoten via een katheter. Dit product veroorzaakt een plaatselijke schrompeling van de ader, waardoor na enkele minuten een volledige afsluiting ontstaat.

Nadat je hebt plaatsgenomen op de onderzoekstafel en de noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen krijg je een plaatselijke verdoving. Daarna brengt de radioloog via een ader in de lies een katheter in tot het afwijkende bloedvat. Tijdens het onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt. In de afwijkende ader wordt de lijm gespoten. De locale inwerking van de lijm duurt ongeveer een half uur en kan een licht zwaartegevoel veroorzaken in de rugstreek. Indien de ader zeer breed is en de lijm onvoldoende effect heeft, kan nog een coil (een metalen veertje) geplaatst worden om zeker te zijn dat de afsluiting volledig is.

Na het beëindigen van de procedure wordt de katheter verwijderd en het bloedvat afgedrukt ter hoogte van de lies.

Nazorg

Na het beëindigen van het onderzoek en/ of behandeling wordt de katheter verwijderd en het bloedvat afgedrukt ter hoogte van de lies. Je moet vlak blijven liggen om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te maken Er wordt een drukverband op de lies aangebracht. Je wordt op een brancard overgebracht waar je 3 uur op blijft liggen. Hierna wordt het drukverband verwijderd en inspecteert de radioloog de prikplaats.
Je kan de afdeling daarna verlaten.
Na de behandeling mag je weer gewoon eten en drinken. Het is zelfs belangrijk dat je veel drinkt (minstens 2 liter vocht per dag) om zo snel mogelijk de contrastvloeistof weer uit te plassen. Eenmaal thuis moet je de dag van de behandeling rustig aan doen. De lies mag niet teveel belast worden, dat wil zeggen zo min mogelijk de traplopen en niet bukken. Meestal kan je de volgende dag weer aan het werk. Treden er problemen op, zoals onwel worden of kortademigheid dan kan je contact opnemen met de dienste medische beeldvorming of je huisarts.