Train je brein

Projectverantwoordelijke: 
Dienst Fysische geneeskunde

Train je brein zet zich in voor neurologische patiënten in het ziekenhuis. Dankzij een aangepaste oefenruimte zullen patiënten op zelfstandige basis kunnen revalideren. Met een oefenkoffer, waar informatie- en oefeningenkaarten inzitten, kunnen familie en vrienden hen hierbij helpen.

Veilige en snellere revalidatie

Op initiatief van kinesitherapeuten en ergotherapeuten van de fysische geneeskunde zet het project Train je brein zich in voor patiënten die bezig zijn met hun neurorevalidatie. Aangezien er per patiënt maar een beperkte tijd individuele therapie kan aangeboden worden, biedt dit project de mogelijkheid om een lagere periode een specifieke training te voorzien. Ook familie komt regelmatig met de vraag hoe ze hun naaste kunnen helpen. Doordat de patiënten extra kunnen oefenen zal het herstelproces bevorderd worden. Dat motiveerde de kinesitherapeuten en ergotherapeuten van de fysische geneeskunde om het Train je brein project voor te stellen.

Hoe het in zijn werk gaat

Concreet is het de bedoeling dat de patiënten samen naar de oefenruimte worden gebracht. Daar helpen de therapeuten hen met de oefeningen door hen een juiste positie en lichaamshouding te laten aannemen. Daarna kunnen ze starten met het zelfstandig oefenen. Deze gezamenlijke therapie zorgt voor een groepsgevoel en brengt patiënten in contact met lotgenoten. Dat heeft een heilzame werking op het herstelproces. Doordat ze op zelfstandige basis zullen oefenen krijgen de patiënten ook meer verantwoordelijkheid over hun revalidatie waardoor het gevoel van eigenwaarde stijgt. Die gezamenlijke oefeningen kunnen voorafgegaan, gevolgd of onderbroken worden door hun individuele therapie. In de koffer zitten oefeningenkaarten, informatiekaarten en spelmateriaal dat de cognitieve functies stimuleert. Op die manier kunnen de patiënten samen met hun familie of vrienden oefenen.

Om een goed uitgeruste setting te creëren zijn sta-tafel en andere ondersteuningsmiddelen noodzakelijk. Door dit project te steunen kan het nodige materiaal worden aangekocht. 

Steun project Train je brein

Nadat je je gegevens hebt ingevuld, ontvang je van ons een email met de betalingsgegevens. Opgelet we kunnen jou geen fiscaal attest bezorgen.

€ 5.000
< € 2.100
€ 0

Reacties

  • Op 15/09 organiseerden wij de 2° editie van Bonheiden Loopt! De opbrengst van de lopers en wandelaars is dit jaar voor het project ‘Train je Brein’ van de dienst Fysische geneeskunde van het Imelda ziekenhuis.

    Francois Van Velthoven -  Geert Teughels


    - Bonheiden Loopt - GreenAlive loopteam
    € 1.750