OPAT

Wat is OPAT?
De term “OPAT” staat voor de Engelse term “Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy”. Dit is de afkorting voor wanneer antibiotica in een bloedvat (intraveneus) of in een spier (intramusculair) wordt toegediend, in een setting buiten een klassieke ziekenhuisopname (thuis of via dagziekenhuis).
Waarom OPAT?
Een van de voordelen van OPAT is dat je naar huis kan terugkeren en bijvoorbeeld jouw werk of school hervatten. Door minder lang in het ziekenhuis te verblijven, wordt ook het risico op een bijkomende infectie verminderd.
Hoe verloopt OPAT?
Het antibioticum wordt via een katheter in een ader ingebracht. Deze katheter wordt vooraf geplaatst in het ziekenhuis. Indien OPAT bij je thuis gebeurt, zal een thuisverpleegkundige van het Wit-Gele kruis dagelijks langskomen om de dosis toe te dienen.
Bepaalde antibiotica vragen controle van de dosis in het bloed, waarvoor periodische bloednames noodzakelijk zijn. Deze bloednames worden uitgevoerd in het Imeldaziekenhuis.
Je dient vooraf jouw toestemming te geven als patiënt of voogd (toestemmingsverklaring).
Waarop moet u letten bij OPAT ?
Bij elk geneesmiddel kan een allergische reactie voorkomen. Om zeker te stellen dat je bij het OPAT-antibioticum geen reeds bestaande allergische reactie vertoont, zal je minstens één dosis van het antibioticum in het ziekenhuis toegediend krijgen. Indien je nadien thuis toch nog symptomen begint te vertonen, zoals het opzwellen van het gezicht, een plots zwaktegevoel, duizeligheid of ademhalingsmoeilijkheden, contacteer dan meteen het noodnummer 112. Heb je enkel huiduitslag, verwittig dan meteen je behandelende arts of huisarts.
Raadpleeg de bijsluiter of de meegeleverde geneesmiddelenfiche van voor meer specifieke informatie omtrent het antibioticum.
Contact
Overdag kan je steeds bellen naar:
Receptie Imeldaziekenhuis: 015 50 50 11 (vraag naar behandelende arts of microbioloog of klinisch apotheker)
Buiten de normale uren kan je voor spoedgevallen bellen naar:
Spoedgevallen Imeldaziekenhuis: 015 50 50 40 (vraag naar arts van wacht van behandelende discipline)
Voor meer informatie:
Het Imeldaziekenhuis maakt deel uit van een consortium met 11 Vlaamse ziekenhuizen rond OPAT. Het doel van het consortium is OPAT te promoten en kenbaar te maken bij het brede publiek. Via de website www.opat.be stelt het consortium informatie ter beschikking voor patiënten en zorgverleners.