Imelda vernieuwt!

Op deze pagina vind je regelmatig updates over de facilitaire vernieuwingen van ons ziekenhuis. 

  • Sinds begin 2018 heeft onze Fertiliteitskliniek een volledig nieuwe dienst. De Fertiliteitskliniek beschikt nu over een eigen labo, een staalafnamelokaal en een ruim pick-uplokaal. Daarnaast is er een gesprekslokaal waar intakegesprekken en psychologische begeleiding wordt gegeven. En dit alles op een mooie rustige locatie met zicht op de natuur rond ons ziekenhuis
  • Begin 2019 opende de afdeling HAVA1 (Hart- en Vaatziekten) een trendy Cardiolounge. Een uniek concept waarbij cardiovasculaire patiënten die een korte ingreep ondergaan, worden opgevangen in ee gezellige en trendy lounge.
  • Vanaf het voorjaar 2019 is onze Borstkliniek gehuisvest op een nieuwe locatie. In de vernieuwe Borstkliniek is er ruimte voor multidisciplinaire raadplegingen en hebben de borstverpleegkundigen hun vaste lokalen. De aparte wachtzaal tegenover de consultatieruimte zorgt voor rust en privacy.
  • De oogartsen van ons ziekenhuis namen hun intrek in een volledig nieuwe oogkliniek. Patiënten worden ontvangen aan de onthaalbalie, waarna ze kunnen plaatsnemen in één van de twee mooie wachtruimtes. Danzij de extra onderzoeksruimtes is wachttijd voor patiênten korter, een aantal vooronderzoeken kunnen al worden gedaan voor de raadpleging. De nieuwe oogkliniek heeft ook een eigen behandelruimte, waar ingrepen kunnen worden uitgevoerd.
  • Op de dienst Pediatrie kunnen onze jongste patiënten sinds oktober 2019 terecht in ons uitgebreid Pediatrisch dagziekenhuis. De capaciteit van het dagziekenhuis werd verdubbeld en er werd een prik- en onderzoekskamer geïnstalleerd. Op die manier is het mogelijk de pre- en postoperatieve stromen binnen het dagziekenhuis beter te scheiden, wat voor meer rust zorgt voor de opgenomen kinderen.
  • In april 2018 werd gestart met de bouw van onze nieuwe inkomhal. Op 26 oktober 2019 werd het nieuwe inkomgebouw officieel in gebruik genomen met een feestelijke tractatie voor patiënten, medewerkers en bezoekers.

 

 

 

 

 

 

Inkomhal

In de lente van 2018 is de verjongingskuur van de inkomhal van ons ziekenhuis begonnen, anderhalf jaar later zijn we blij onze patiënten en bezoekers te kunnen verwelkomen in een nieuw, fris inkomgebouw dat voorziet in de behoeften van patiënten en bezoekers. Dankzij een houtskeletbouw en groendaken wordt het ziekenhuis samengesmolten met zijn groene omgeving. Om te kunnen genieten van die omgeving, werd de inkomhal uitgerust met een cafetaria die beschikt over een groot terras. Verder kregen de diensten Onthaal en Inschrijvingen én de staalafname van onze polikliniek er een nieuwe plek. Er werd ook ruimte voorzien om infomomenten en infostandjes een plaats te geven. Voor al deze veranderingen werd rekening gehouden met vier pijlers: bereikbaarheid, groen, licht en toegankelijkheid.

Bereikbaarheid

Om de hoofdingang zo veilig mogelijk te maken voor iedereen werd er een autoluwe esplanade aangelegd. Voor de ingang bevindt zich een brede kiss en ride zone, waar patiënten rustig kunnen worden afgezet. In de overdekte fietsstalling is er plaats voor 50 fietsen. In de toekomst komt er een bushalte op 50 meter van de inkomhal.

Groen

Onze unieke ligging in een prachtige groene omgeving is een niet te onderschatten meerwaarde. Het maakt ons ziekenhuis uniek en wordt erg gewaardeerd door patiënten, bezoekers en medewerkers. Bij elke vernieuwing in ons ziekenhuis, houden we hiermee rekening. Het groene en ecovriendelijke aspect komt in de eerste plaats terug in de groendaken die we gebruikt hebben voor de nieuwe inkomhal. Een binnepatio met groenbeplanting maakt dat we de groene omgeving ook letterlijk in onze inkomhal binnenbrengen. Daarnaast zorgt de houtskeletbouw en het gebruik van natuurelementen ervoor dat de inkomhal een perfecte verlenging is van onze groene omgeving.  

Licht

Open ruimtes met veel lichtinval, lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen zorgen voor een gevoel van rust en gemak. Een plaats waar mensen zich goed en welkom voelen.

Toegankelijkheid

Als zorginstelling kan de pijler ‘toegankelijkheid’ natuurlijk niet ontbreken. De toegang naar het ziekenhuis is gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk voor iedereen. Een mindervalidenparking is voorzien vlakbij de ingang van het ziekenhuis

3D-filmpje

Benieuwd naar het resultaat? Hieronder kun je alvast een 3D-voorstelling bekijken.

Uitbreiding Parking B

Zeker in de wintermaanden heeft het Imeldaziekenhuis absoluut nood aan extra parkingcapaciteit. Bij mooi weer maken patiënten, bezoekers en medewerkers meer gebruik van de fiets om naar het Imeldaziekenhuis te gaan.

Bij minder goede weersomstandigheden verhoogt telkens de druk op de parkingplaatsen. Om deze problematiek aan te pakken, wordt de capaciteit van de B-parking langs De Dertien Eikenlaan uitgebreid met een 150-tal parkingplaatsen. Hiervoor moet 2.865 m² ontbost worden. Om deze ontbossing te compenseren, engageert het ziekenhuis zich om 3.385 m² bebossing te voorzien op de grasvlakte langs de K. Astridlaan.
Daarnaast blijft langs de Dertien Eikenlaan een strook van 10 m bos behouden als groene buffer tussen de openbare weg en de parking.

Om de hinder voor patiënten, bezoekers en medewerkers te beperken, zal de uitbreiding van de parking uitgevoerd worden in de periode april - oktober 2018.

Masterplan

Om de mobiliteit op de campus te verbeteren, werkt het Imeldaziekenhuis aan een masterplan.

Het masterplan besteedt veel aandacht aan alternatieve vervoersvormen. Zo wordt vlak naast de hoofdingang een grote overdekte fietsenstalling voorzien. Daarnaast voorziet het Imeldaziekenhuis een bushalte op ongeveer 50 meter van de hoofdingang. Hierdoor zal de bushalte in de D. De Semerpontlaan verdwijnen. Samen met het gemeentebestuur dringt het Imeldaziekenhuis bij De Lijn aan op een verhoging van het aanbod aan buslijnen.

Via goed aangeduide voet- en fietspaden zullen patiënten en bezoekers vlotter hun weg vinden van en naar de hoofdingang van het ziekenhuis. Voor de hoofdingang wordt een esplanade aangelegd, die autoluw gemaakt wordt.

Verder voorziet het masterplan dat in de Imeldalaan slechts één toegang tot de campus Imeldaziekenhuis overblijft. Via deze inrit zullen zowel het ziekenhuis als de parkings bereikbaar zijn. Om de zichtbaarheid van de hoofdingang te verhogen, zal deze inrit een eind opgeschoven worden richting de Rijmenamseweg.

Het volledige masterplan zou in 2020 moeten gerealiseerd zijn.