Imelda vernieuwt!

Op deze pagina vind je regelmatig updates over de facilitaire vernieuwingen van ons ziekenhuis. In de periode 2018 - 2020 plant het Imeldaziekenhuis een aantal bouwprojecten:

•     In 2018/2019 bouwen we een nieuw inkomgebouw. Hiervoor verhuist het onthaal naar een tijdelijke inkomhal vanaf 4 april 2018.

•     In 2018 breiden we onze B-parking uit met een 150-tal plaatsen.

•     Van 2018-2020 werken we aan de uitvoering van een masterplan voor de parking en de circulatie op de parking

Inkomhal

In de lente van 2018 is de verjongingskuur van de inkomhal van ons ziekenhuis begonnen, want na 38 jaar krijgen we een nieuw, fris inkomgebouw dat voorziet in de behoeften van patiënten en bezoekers. Dankzij een houtskeletbouw en groendaken wordt het ziekenhuis samengesmolten met zijn groene omgeving. Om te kunnen genieten van die omgeving, rusten we de inkomhal uit met een cafetaria die beschikt over een groot terras en krijgt de shop er ook een plaatsje. Verder krijgen de diensten Onthaal en Inschrijvingen een nieuwe plek. Er wordt voldoende ruimte voorzien om infomomenten en infostandjes een plaats te geven. Voor al deze veranderingen houden we rekening met vier pijlers: bereikbaarheid, groen, licht en toegankelijkheid.

Bereikbaarheid

We zetten zeker in op bereikbaarheid: zo komt er een nieuwe bushalte op 50 meter van de inkomhal en zal er een overdekte fietsenstalling zijn. Om de hoofdingang zo veilig mogelijk te maken voor iedereen wordt er een esplanade aangelegd die autoluw zal zijn.

Groen

Onze groene omgeving is een niet te onderschatten meerwaarde. Het maakt ons ziekenhuis uniek en is een mooie extra voor patiënten en bezoekers. Daarom zetten we het graag in de verf en benadrukken we dat er bij de vernieuwingen rekening mee wordt gehouden. Meer groen is altijd beter, zowel op het gelijkvloers als op de daken!

Licht

Open ruimtes met veel licht geven een zeker gevoel van rust en gemak. De nieuwe
inkomhal zal alvast aan deze vereisten voldoen. Naast veel glas en lichte kleuren wordt
er ook gebruik gemaakt van andere natuurlijke
materialen, waaronder veel hout.

Toegankelijkheid

Als zorginstelling kan de pijler
‘toegankelijkheid’ natuurlijk niet ontbreken. Zo zal de toegang naar het ziekenhuis gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen en is er een mindervalidenparking voorzien vlakbij de ingang.

3D-filmpje

Benieuwd naar het resultaat? Hieronder kun je alvast een 3D-voorstelling bekijken.

Tijdelijke inkomsituatie

Om de bouwperiode te overbruggen, werd de hoofdingang tijdelijk gelokaliseerd op de gelijkvloerse verdieping van de blok technische dienst. Via een tentenconstructie kunnen de patiënten, bezoekers en medewerkers op een veilige en comfortabele manier toegang krijgen tot het ziekenhuis en hun weg in het ziekenhuis verderzetten. Op het kaartje hieronder kun je meer zien. Klik erop om in te zoomen.

Hoe bereik ik de (tijdelijke) hoofdingang?

Je gebruikt dezelfde weg zoals nu, maar vlak voor de rotonde aan de huidige hoofdingang, draai je af naar rechts (kaartje linksonder). Om terug weg te rijden volg je de blauwe pijlen op de kaart naar de uitgang, voorbij het administratief gebouw en de kapel. Geen zorgen, op het terrein staat alles ook goed aangeduid!

Waar kan ik iemand afzetten?

Voor de hoofdingang bevinden zich drie afzetstroken, waarvan één onder een luifel. Daar heb je de ruimte om iemand rustig af te zetten. Op de kaart is dit aangeduid als ‘Kiss & Ride’.

Waar kan ik parkeren?

Parking A wordt voorbehouden voor patiënten en bezoekers. Mocht deze parking volzet zijn, dan kan je ook gebruik maken van parking B. Volg de pijlen op het terrein om op de juiste parking te geraken. De betaalautomaten voor de parking kom je ook tegen bij de tijdelijke hoofdingang.

Waar bevinden zich de parkingplaatsen voor mindervaliden?
Achter het administratief gebouw zijn 23 mindervalidenparkingplaatsen beschikbaar. Deze plaatsen bevinden zich op de vroegere artsenparking, goed bereikbaar en vlakbij de tijdelijke hoofdingang.

Fijn dat je Fietst!

Als ziekenhuis stimuleren we onze medewerkers om met de fiets naar het werk te komen. Ook bezoekers en patiënten willen we aanmoedigen om te kiezen voor dit gezonde alternatief. In de loop van de volgende weken worden fietsers verrast met een paar leuke acties. De fietsenparking staat ook aangeduid op de kaart, onder het administratief gebouw. Trappen maar!

Wat nog?

Natuurlijk werd er ook rekening gehouden met andere praktische zaken: zo zijn ook de digiloketten en de bankautomaat verhuisd naar de tijdelijke hoofdingang en zul je bij aankomst warm ontvangen worden door een van onze enthousiaste vrijwilligers om je de weg te wijzen.

Uitbreiding Parking B

Zeker in de wintermaanden heeft het Imeldaziekenhuis absoluut nood aan extra parkingcapaciteit. Bij mooi weer maken patiënten, bezoekers en medewerkers meer gebruik van de fiets om naar het Imeldaziekenhuis te gaan.

Bij minder goede weersomstandigheden verhoogt telkens de druk op de parkingplaatsen. Om deze problematiek aan te pakken, wordt de capaciteit van de B-parking langs De Dertien Eikenlaan uitgebreid met een 150-tal parkingplaatsen. Hiervoor moet 2.865 m² ontbost worden. Om deze ontbossing te compenseren, engageert het ziekenhuis zich om 3.385 m² bebossing te voorzien op de grasvlakte langs de K. Astridlaan.
Daarnaast blijft langs de Dertien Eikenlaan een strook van 10 m bos behouden als groene buffer tussen de openbare weg en de parking.

Om de hinder voor patiënten, bezoekers en medewerkers te beperken, zal de uitbreiding van de parking uitgevoerd worden in de periode april - oktober 2018.

Masterplan

Om de mobiliteit op de campus te verbeteren, werkt het Imeldaziekenhuis aan een masterplan.

Het masterplan besteedt veel aandacht aan alternatieve vervoersvormen. Zo wordt vlak naast de hoofdingang een grote overdekte fietsenstalling voorzien. Daarnaast voorziet het Imeldaziekenhuis een bushalte op ongeveer 50 meter van de hoofdingang. Hierdoor zal de bushalte in de D. De Semerpontlaan verdwijnen. Samen met het gemeentebestuur dringt het Imeldaziekenhuis bij De Lijn aan op een verhoging van het aanbod aan buslijnen.

Via goed aangeduide voet- en fietspaden zullen patiënten en bezoekers vlotter hun weg vinden van en naar de hoofdingang van het ziekenhuis. Voor de hoofdingang wordt een esplanade aangelegd, die autoluw gemaakt wordt.

Verder voorziet het masterplan dat in de Imeldalaan slechts één toegang tot de campus Imeldaziekenhuis overblijft. Via deze inrit zullen zowel het ziekenhuis als de parkings bereikbaar zijn. Om de zichtbaarheid van de hoofdingang te verhogen, zal deze inrit een eind opgeschoven worden richting de Rijmenamseweg.

Het volledige masterplan zou in 2020 moeten gerealiseerd zijn.