Jaarverslag 2016

Innoverend

Het kwalitatief, innoverend en dynamisch ziekenhuis zijn.

Inhoudstafel

  1. Imelda test het noodplan met rampoefening
  2. Vernieuwing Medische Beeldvorming
  3. Een nieuwe directie, een nieuwe dynamiek
  4. Nieuwe software verhoogt veiligheid apparatuur
  5. NASA anti-zwaartekracht loopband
  6. Hartcentrum Bonheiden zorgt voor Belgische primeur
  7. Geriatrie ON THE MOVE
  8. Een blik achter de schermen tijdens Dag van de Zorg

4.1

Imelda test het noodplan met rampoefening

In juni 2016 hielden we een grote rampoefening in ons ziekenhuis. Met deze oefening werd het noodplan uitgetest. Zo testten we onder andere de alarmering en de opstart van het noodplan, de opvang van slachtoffers en familie bij een intern incident, de evacuatie van de getroffen diensten en de reorganisatie van de dienst spoedgevallen.

Bij de rampoefening waren vele medewerkers en ruim 80 figuranten betrokken. Het stelde ons in staat om de kwaliteit van ons rampenplan te beoordelen en na te gaan wat er goed is en wat er beter kan.

Imelda test het noodplan met rampoefening

4.2

Vernieuwing Medische Beeldvorming

De dienst Medische Beeldvorming is dynamisch en innovatief. Na een recente uitbreiding van de dienst voor de nieuwe MR-scanner (Magnetische Resonantie), stond in 2016 een herinrichting van de dienst en het opstarten van een tweede CT-scanner (Computer Tomografie) op het programma.

Om de installatie van de nieuwe CT-scanner mogelijk te maken werd de dienst grondig herschikt. Onze nieuwe scanner heeft heel wat voordelen: hij kan doorgedreven cardiale en vasculaire beeldvorming bieden, met de hoogste kwaliteit. Verder is de bestralingsbelasting van deze CT-scanner beduidend lager. Daarom worden kinderen en jonge patiënten bij voorkeur op deze CT gescand. Voor de meeste onderzoeken kan het jodiumhoudend contrastmiddel verminderd worden, wat de nierfunctie van patiënten ten goede komt.

Vernieuwing Medische Beeldvorming

4.3

Een nieuwe directie, een nieuwe dynamiek

Tussen 2012 en 2016 werd bijna de hele directie vernieuwd. Van links naar rechts: Sean Van Brempt (Directeur Administratie en Financiën), Stefaan Claeys (Facilitair Directeur), Dr. Ilke Montag (Medisch Directeur/Hoofdarts), Marc Gevels (Directeur Verpleging en Paramedische Diensten), Hilde De Volder (Directeur HR & Communicatie), Bart Pardon (Algemeen Directeur)

Onze directeurs onderschrijven allemaal de doelstellingen van het Imeldaziekenhuis om optimaal samen te werken en om de patiënt centraal te stellen in al wat we doen. Daarbij haalden wij na een voorbereidend traject van twee jaar het NIAZ-label, waardoor we nog meer een referentiespeler in de gezondheidszorg zijn. Er worden systematisch projecten en trajecten opgestart om het kwalitatief, dynamisch, en innoverend karakter van ons ziekenhuis verder uit te breiden en we blijven ook in 2016 een financieel gezond ziekenhuis.

Een nieuwe directie, een nieuwe dynamiek

4.4

Nieuwe software verhoogt veiligheid apparatuur

In mei 2016 werd Ultimo uitgerold in het Imeldaziekenhuis en in Woonzorgcentrum Den Olm. Ultimo is een software om medische en niet-medische apparatuur te inventariseren en te beheren. Dit betekent dat alle herstellingen, onderhoud, controles en keuringen lopen via deze tool. Elke job wordt geregistreerd, alle apparatuur is traceerbaar waarbij de status van het onderhoud of de keuring zichtbaar is.

Nieuwe software verhoogt veiligheid apparatuur

4.5

NASA anti-zwaartekracht loopband

Sinds oktober 2016 hebben we op de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie de mogelijkheid om patiënten te revalideren met de AlterG loopband of de anti-zwaartekracht loopband.

De door NASA ontwikkelde AlterG loopband is een loopband die wordt omsloten door een grote luchtdichte zak. Met een speciaal ontworpen broek kan de patiënt worden vastgemaakt aan de drukcabine, waardoor er een luchtdichte omgeving ontstaat. Deze zak wordt daarna gevuld met lucht, waardoor de patiënt als het ware omhoog wordt gelift. Door dit heffen van de patiënt kan het lichaamsgewicht worden verminderd met maximaal 80%.

De AlterG loopband maakt het mogelijk om met een lager lichaamsgewicht te stappen of te lopen waardoor gewrichten minder worden belast. Door de regulatie van de schokbelasting is de gebruiker in staat om pijnvrij te bewegen en hierdoor optimaal te revalideren of te trainen.

NASA anti-zwaartekracht loopband

4.6

Hartcentrum Bonheiden zorgt voor Belgische primeur

Op 26 oktober werd in ons Hartcentrum een percutane aortaklep geplaatst in een gedegenereerde mitralisklepplastie. Dit is de eerste keer dat er in België een retrievable aortaklep werd geplaatst binnen in een gedegenereerde mitralisklepring. Wereldwijd werden er tot nu slechts vijf dergelijke procedures uitgevoerd. Deze ingreep toont de voortrekkersrol aan die we als Hartcentrum spelen in de regio.

Het betrof hier een samenwerking tussen de diensten Cardiologie en Cardiochirurgie waarbij dokter Roosen van de dienst Cardiologie verantwoordelijk was voor de klepimplantatie en dokter De Praetere en dokter Haenen van Cardiochirurgie voor de percutane toegangsweg.

De procedure

Onder volledige anesthesie werd eerst een linker thoracotomie uitgevoerd waarna een sheath werd geplaatst doorheen de apex van het linker ventrikel. Nadien werd een stijve voerdraad gebracht van in het linker ventrikel tot in het linker atrium. Over deze voerdraad werd nadien de Lotusklep geopend binnen de gedegenereerde mitralisklepring. Tijdens de plaatsing van de klep klopte het hart gewoon verder zonder enig probleem. Het verdere verloop van de procedure was volledig ongecompliceerd. De patiënte verdroeg de procedure hemodynamisch perfect en de postoperatieve fase verliep probleemloos. De nierfunctie verbeterde spectaculair.

Hartcentrum Bonheiden zorgt voor Belgische primeur

4.7

Geriatrie ON THE MOVE

Als ziekenhuis spelen we in op de gewijzigde zorgvraag. De grote vraag naar opnames geriatrie zorgde voor een zeer hoge bezettingsgraad op de afdeling geriatrie en opnames van geriatrische patiënten op andere afdelingen. Midden 2016 werd een reconversie aangevraagd en toegestaan van 21 C&D-bedden (heelkunde & geneeskunde) naar G-bedden (Geriatrie).

Dit was het startsein van geriatrie ON THE MOVE: de uitbouw van ons geriatrisch zorgprogramma. Naast twee algemene afdelingen geriatrie gingen we van start met een vernieuwend behandelmodel ‘Orthogeriatrie’. Orthogeriatrie is een samenwerking tussen spoedopname, orthopedie, geriatrie, interne geneeskunde en revalidatie. De omkadering is pluridisciplinair georganiseerd: zowel op medisch, verpleegkundig als op paramedisch vlak.

Geriatrie ON THE MOVE

4.8

Een blik achter de schermen tijdens Dag van de Zorg

Op zondag 20 maart 2016 werden de deuren van ons ziekenhuis wijd open gezet. Onze medewerkers toonden de honderden bezoekers hoe ons ziekenhuis dagelijks in beweging is. Innovatie, wetenschap en enthousiaste medewerkers gaan hierbij hand in hand.

De deelnemers kregen een unieke blik achter de schermen, waarbij ook de techniek achter de zorg werd toegelicht. Op een aantrekkelijk parcours ontdekten bezoekers hoe boeiend zorg anno 2016 is, hierbij gingen heel wat deuren open die normaal voor bezoek gesloten blijven.

Zelf een operatierobot bedienen, zien hoe de neurochirurgen hersenen bekijken, een kijkje nemen in de operatiekamer, testen hoe groot je risico op vallen is, leren over gezonde voeding, … de vele bezoekers waren blij verrast over wat ze op onze Dag van de Zorg konden zien en doen.

Kinderen werden op zoektocht gestuurd door ons ziekenhuis. Aan de hand van denk- en doe-opdrachten ervaarden ze zelf wat er in een ziekenhuis gebeurt. Op een boeiende manier leerden ze ook wat ze zelf kunnen doen om hun lichaam gezond te houden.