Jaarverslag 2018

Innoverend

Het kwalitatief, innoverend en dynamisch ziekenhuis zijn.

Inhoudstafel

  1. Imelda vernieuwt
    1. Nieuwe IVF kliniek
    2. Vernieuwde dienst Oftalmologie
  2. E-raadpleging voor personen met chronische darmziekte
  3. Nieuwe sensor voor mensen met diabetes
  4. Eerste vroedvrouw-tabacologe in ons ziekenhuis
  5. Nieuwe therapie voor leverletsels: selectieve inwendige radiotherapie
  6. Software suite voor kwaliteitsopvolging

4.1

Imelda vernieuwt

April 2018 werd het startsein gegeven voor een aantal grote vernieuwingen. De verjongingskuur van onze inkomhal en de uitbreiding van onze parking met 150 plaatsen. Ook werd volop gewerkt aan de uitvoering van een masterplan voor de parking en de circulatie op het domein. Dit alles is gebaseerd op input van patiënten, medewerkers en buurtbewoners. Het resultaat zal mooi zijn: een inkomhal waar we patiënten en bezoekers in ideale omstandigheden hartelijk kunnen ontvangen.

Bekijk de film

Imelda vernieuwt

4.1.1

Nieuwe IVF kliniek

Begin 2018 opende de nieuwe fertiliteitskliniek: een mooie rustgevende plek waar alle medewerkers en artsen van de afdeling zijn gecentraliseerd. Een staalafnamelokaal, het lab, het pick-uplokaal bevinden zich naast elkaar. Het intakelokaal, met een prachtig uitzicht op de natuur rond ons ziekenhuis, wordt gebruikt door de vroedvrouwen en de psychologen die de patiënten begeleiden.

Nieuwe IVF kliniek

4.1.2

Vernieuwde dienst Oftalmologie

De oftalmologen en hun ondersteunend team kunnen vanaf 2018 hun patiënten ontvangen op een moderne locatie met ruimte, licht en zicht op een groene binnentuin. Het samenbrengen van de verschillende lokalen zorgt voor een optimale opvang van de patiënten. Ruime wachtzalen en een gemakkelijke bereikbaarheid van de dienst maken het een fijne plek waar de oftalmologen, met een vernieuwd team, patiënten op consult zien, onderzoeken en behandelen.

Vernieuwde dienst Oftalmologie

4.2

E-raadpleging voor personen met chronische darmziekte

Een Belgische primeur voor onze dienst Gastro-enterologie is de start van e-raadplegingen voor patiënten met chronische darmziekten. In samenwerking met de informaticadienst van ons ziekenhuis werd een eHealth-instrument ontwikkeld. Hiervoor maakt men gebruik van tablets in de wachtzaal, waarop patiënten vragenlijsten invullen die peilen naar de symptomen van de ziekte en de impact van de ziekte op hun dagelijkse leven.

Deze gegevens worden onmiddellijk verwerkt en gekoppeld aan het elektronisch medisch dossier. De arts krijgt een overzicht van de huidige toestand van de ziekte, de impact van de ziekte en de evolutie over de voorbije periode. Een dashboard geeft het geheel op een visueel aantrekkelijke manier weer. Door deze visuele weergave heeft ook de patiënt een beter overzicht van zijn aandoening.

Het gebruik van dergelijke e-raadplegingen zorgt dat er efficiënter kan worden gewerkt, waardoor er naast de puur medische benadering ook meer tijd vrijkomt voor wat voor de patiënt belangrijk is in de opvolging van zijn chronische aandoening.

E-raadpleging voor personen met chronische darmziekte

4.3

Nieuwe sensor voor mensen met diabetes

Patiënten van onze diabeteskliniek kregen als eersten een nieuwe sensor voor continue glucosemeting, Eversense®, ingeplant. Het nieuwe systeem bestaat uit een onderhuidse capsule, een zender en een smartphoneapp. De capsule wordt onder plaatselijke verdoving enkele millimeters onder de huid in de bovenarm ingeplant en communiceert met de zender die boven de capsule wordt gekleefd. Deze zendt continu de suikerspiegel, die de capsule in het onderhuids vocht registreert, door naar een smartphone. Goed nieuws voor type 1-diabetespatiënten.

“Ik raadpleeg mijn smartphone gemakkelijker dan een apart metertje. Zo weet ik ten allen tijde hoeveel mijn suikerspiegel bedraagt. Je aandoening wordt eigenlijk subtieler geïntegreerd in je dagelijks leven. Nog een voordeel is dat je slechts om de drie maand, op termijn om de zes maanden, op controle moet komen voor je sensor, in plaats een van wekelijkse prik in de arm zoals de vorige sensor.” Karolien

Nieuwe sensor voor mensen met diabetes

4.4

Eerste vroedvrouw-tabacologe in ons ziekenhuis

Vroedvrouw Paulien, al vijf jaar aan het werk op onze kraamafdeling, begeleidt vrouwen voor, tijdens en na hun zwangerschap bij het stoppen met roken. Paulien merkte als vroedvrouw hoe moeilijk zwangeren het soms hebben om te stoppen met roken en hoe snel na de geboorte terug wordt gestart. Dat zette haar ertoe aan de opleiding tabacologe te volgen en zo een begeleiding op maat aan deze moeders te bieden.

“Roken voor en tijdens de zwangerschap brengt heel wat risico’s mee voor de baby. Een aantal hiervan zijn een laag geboortegewicht, groeiachterstand, vroeggeboorte, meer kans op een miskraam, meer luchtweginfecties ... Door vrouwen goed te begeleiden in het stoppen met roken probeer ik mee zorg te dragen voor hun gezondheid en die van de baby.“ Pauline

Eerste vroedvrouw-tabacologe in ons ziekenhuis

4.5

Nieuwe therapie voor leverletsels: selectieve inwendige radiotherapie

In september 2018 werd een nieuwe behandeling gestart voor leverletsels die operatief niet verwijderd kunnen worden: SIRT (selectieve inwendige radiotherapie). Via katheterisatie langs de lies worden kleine, radioactief geladen partikels tot in de lever gebracht om daar de leverletsels inwendig te bestralen. Hiervoor werken onze diensten Gastro-enterologie, Radiologie, Nucleaire geneeskunde en Cardiovasculaire heelkunde samen met professor Geert Maleux van UZ Leuven.

Nieuwe therapie voor leverletsels: selectieve inwendige radiotherapie

4.6

Software suite voor kwaliteitsopvolging

Om onze kwaliteit nog beter op te volgen en de opvolging te centraliseren werd de volledige suite van kwaliteitssoftware iProva aangekocht. Dit stelt ons ook in staat om de kwaliteitsopvolging in het ziekenhuis digitaal te laten verlopen.

In een eerste fase werd het incidentmeldsysteem uitgewerkt. Via dit systeem worden incidenten gemeld en geanalyseerd én worden verbeteracties opgestart.
Op dit moment wordt het integraal risicomanagement en het documentmanagementsysteem uitgewerkt en overgezet. Ook de opvolging van audits, planningen, vragenlijsten en compliantie zullen hier in de toekomst een plaatsje krijgen.

Het centraliseren van de meld- en opvolgingssystemen vereenvoudigt het opvolgen van alle kwaliteitsinitiatieven en zorgt voor een grotere betrokkenheid bij onze medewerkers.

Software suite voor kwaliteitsopvolging