Jaarverslag 2020

Patiënt Centraal

Een ziekenhuis zijn waar de patiënt centraal staat.

Inhoudstafel

  1. Uitrol digitale schermen wachtzalen en op diensten
  2. Actie Imnipa: pakket i.p.v. activiteiten
  3. Diabetesteam brengt met de auto materiaal naar patiënten
  4. Van ombudsdienst naar dienst patiëntervaringen/ombudsdienst
  5. Animatiefilmpje over de triage op spoed
  6. Teleconsult van Cardiale Revalidatie

2.1

Uitrol digitale schermen in wachtzalen en op diensten

Afgelopen jaar startten we in ons ziekenhuis met de eerste fase van onze digitale informatieborden in de wachtzalen en op de verpleegafdelingen. Er werden in 2020 maar liefst 24 schermen opgehangen waarvan 20 in de wachtzalen en 4 op de afdelingen. In totaal zullen er in de toekomst een 70-tal schermen komen te hangen in ons ziekenhuis. Op deze schermen verschijnt praktische info over bijvoorbeeld de bezoekuren of de parking. Iedere dienst heeft ook de mogelijkheid om er dienstspecifieke info op te zetten. Zo zijn neurochirurgie, gastro-enterologie, diabetes, de pijnkliniek en spoed de eerste die hun patiënten op de hoogte houden via de digitale schermen. Verdere uitrol wordt voorzien in 2021 en 2022.

Uitrol digitale schermen wachtzalen en op diensten

2.2

Actie Imnipa: pakket i.p.v. activiteiten

De vereniging van nierpatiënten van Imelda, Imnipa Bonheiden (ImeldaNierPatiënten), organiseert jaarlijks verschillende activiteiten voor onze dialysepatiënten. Zo worden er regelmatig uitstappen gepland, infostands georganiseerd, of worden patiënten op een lekker ontbijt getrakteerd… Door de COVID-19-pandemie konden deze activiteiten niet doorgaan. Maar er werd gezorgd voor een leuk alternatief! Al onze nierpatiënten kregen van het bestuur van de vereniging een troostpakket dat wat licht bracht tijdens de donkerste dagen van de coronaperiode in 2020. Een hart onder de riem voor de patiënten, op een moment waarop weinig persoonlijke contacten mogelijk waren. “Als je troost in een doosje kon doen, stopte ik er een zachte zakdoek in en een hele dikke zoen.”

Actie Imnipa: pakket i.p.v. activiteiten

2.3

Diabetesteam brengt met de auto materiaal naar patiënten

Al het nodige materiaal bij hun patiënten krijgen was een van de bekommernissen van ons diabetesteam tijdens de lockdown. Voor patiënten die moeilijk te been zijn of die door thuiswerk en kinderen niet naar het ziekenhuis konden komen, werd er een levering aan huis voorzien. Iedere dinsdag en donderdag reed de Imelda-auto uit om onze patiënten van alle diabetesmateriaal te voorzien. Vrijwilliger Mathieu bood in tijden van crisis zijn hulp aan en reed vrijwillig rond met materiaal. Zowel regio Mechelen als regio Heist-op-den-Berg werden bevoorraad. "Een goede service die de patiënten wisten te waarderen!” Patiënten die wel in staat waren om hun materiaal te komen halen, mochten hun diabetesmateriaal afhalen via een drop off zone bij de ingang van ons ziekenhuis. Zo dienden zij niet tot op de consultatie te komen was het risico op besmetting beperkt.

Diabetesteam brengt met de auto materiaal naar patiënten

2.4

Van ombudsdienst naar dienst patiëntervaringen/ombudsdienst

Luisteren naar patiënten en hun ervaringen is van groot belang om de zorgverlening te evalueren en waar nodig bij te sturen. Uit de gesprekken en getuigenissen van patiënten wordt geleerd wat goed is, maar ook wat beter kan.

Het woord ‘ombudsdienst’ werd nog hoofdzakelijk geassocieerd met het formuleren van klachten. Dit maakte dat voor sommigen de drempel vaak te hoog was om bepaalde ervaringen en suggesties te delen. Met de evolutie naar een dienst Patiëntervaringen/ombudsdienst beogen we dat meer mensen hun ervaring delen zonder dat dit noodzakelijk als klacht dient te worden bestempeld.

Elke patiënt, familie of bezoeker moet ook de mogelijkheid hebben om incidenten of bijna-incidenten te melden die leiden of zouden kunnen leiden tot onveilige situaties. Melden kan via een meldformulier dat ter beschikking ligt aan het onthaal en in de wachtzalen of digitaal terug te vinden is op de website. Uiteraard is er ook de mogelijkheid dit (bijna-) incident mondeling toe te lichten op de vernieuwde dienst.

Van ombudsdienst naar dienst patiëntervaringen/ombudsdienst

2.5

Animatiefilmpje over de triage op spoed

Patiënten vragen ons vaak waarom ze moeten wachten op onze Spoedafdeling. Om hen een antwoord te geven op alle vragen, ontwikkelden we in 2020 een korte animatievideo. Dat deden we samen met 15 andere ziekenhuizen en het team van CAST Animatievideo's. Elk ziekenhuis heeft eraan bijgedragen en we zijn trots op het resultaat!

Bekijk de film

Animatiefilmpje over de triage op spoed

2.6

Teleconsult van Cardiale Revalidatie

De dienst Cardiale revalidatie startte in april - in volle lockdown - met het doorgeven van tips aan hun patiënten via mail. Richtlijnen rond bewegen, voeding maar ook rond de mentale impact van het geïsoleerd leven en wat hierbij kan helpen. Daarnaast startte de dienst ook met telerevalidatie: aan de hand van ondersteunende filmpjes kregen de patiënten informatie en voorbeeldoefeningen. Ook infovideo’s met tips en voorbeelden van diëtisten en psychologen werden aangeboden. “De reacties van onze patiënten zijn bijzonder positief. Zo zien en horen ze een bekend gezicht. Ook voor nieuwe revalidanten is het zien van hoe je je oefening doet, een grote meerwaarde. Anderzijds is het voor ons team een fijne manier om informatie door te geven." zegt Gudrun Depotter, diensthoofd Cardiale revalidatie .

https://www.imelda.be/zorgaanbod/medische-specialismen/cardiologie/cardiale-revalidatie/telerevalidatie

Teleconsult van Cardiale Revalidatie