Ons Diabetesteam kan dankzij Innovatiefonds patiënten nog beter opvolgen met nieuwe populatiemanagementtool ‘CloudCare’

10 april 2024
door Kathleen Vermeulen

Sinds kort is het Diabetesteam van het Imeldaziekenhuis gestart met de integratie van de  populatiemanagementtool ‘CloudCare’ in de zorg voor mensen met  type 1 diabetes. CloudCare is een populatiemanagementsysteem dat gebruik maakt van slimme algoritmes. Zo kunnen zij de zorg nog meer personaliseren. Minder geloop naar het ziekenhuis wanneer het niet nodig is en een virtuele diabeteseducator die over je schouder meekijkt dankzij het Innovatiefonds. Een win-winsituatie zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener!


Alle data van diabetessensoren, bloedglucosemeters of insulinepompen, onafhankelijk van welke fabrikant, in combinatie met klinische contextdata van de patiënt, dat is wat CloudCare samenbrengt in zijn populatiemanagementsysteem. Daarnaast gebruikt de tool slimme algoritmes om een eerste datatriage te doen bij de diabetespatiënten van het Imeldaziekenhuis. Zo kan het Diabetesteam mensen met diabetes type 1 nog efficiënter en persoonlijker opvolgen. En dat allemaal dankzij de  financiële steun van het Innovatiefonds dat door het ziekenhuis zelf in het leven werd geroepen.

CloudCare is ontwikkeld door het Nederlandse Diabeter, gedistribueerd door Medtronic, en voldoet aan alle EU-regels en kwaliteitsstandaarden. En dat is nodig want je bent tenslotte bezig met patiëntengegevens.

Voordelen voor zowel patiënt als zorgverlener

“Tot op heden heeft elk type sensor en insulinepomp een eigen dataplatform en gebeurt er eerder een beperkte analyse van de data. CloudCare is een overkoepelend platform dat alle informatie verzamelt, onafhankelijk van welk type of merk dat de patiënt gebruikt, en vervolgens al die informatie gaat triëren door gebruik te maken van slimme algoritmes. Deze triagegegevens worden dan dagelijks naar ons team teruggekoppeld. Zo kunnen wij snel zien wie van onze patiënten wij beter kunnen opvolgen en wie het prima doet,” vertelt Els Heyde, hoofdverpleegkundige Diabetesteam. Ook de patiënten kunnen dagelijks via een app op de smartphone, de ‘gluco heatmap’ genoemd, alle informatie mee volgen. Deze informatie wordt via kleurcodes (groen, oranje, rood) gepresenteerd aan de patiënt én aan de zorgverleners. 

 

“Het voordeel is enerzijds dat patiënten ons niet meer hoeven te bellen als er bijvoorbeeld iets mis is met hun suikerwaarden. Want we krijgen nu notificaties via het systeem van CloudCare en wanneer er echt een probleem is, bellen wij de patiënt op met advies of er wordt er zo nodig een extra consultatie vastgelegd,” zegt dr. Bart Vets, endocrinoloog en medisch diensthoofd Diabetesteam. “Anderzijds moeten we niet meer wachten op de volgende raadpleging om het insulineschema aan te passen. We kunnen als zorgverleners dus meer proactief te werk gaan,” vult Els Heyde aan.

Ook in het kader van ‘Patiënt Empowerment’ wordt het project positief onthaald. De patiënt kan nu zijn eigen gezondheid beter monitoren en is zich nog meer bewust van zijn glucosewaarden. Mogelijks hoeft de patiënt ook iets minder vaak langs te gaan bij de zorgverlener. “Natuurlijk blijven jaarlijkse of halfjaarlijkse controles wel nodig afhankelijk van de toestand van de patiënt. Maar de mensen met type 1 diabetes worden nu nog actiever betrokken bij het eigen zorgproces,” legt dokter Vets uit. “Doordat onze tijd nu efficiënter wordt ingedeeld, heeft ons team nu ook meer tijd voor die patiënten die onze zorg echt nodig hebben en die anders misschien te lang onder de radar blijven.” 

Innovatiefonds

Het Innovatiefonds werd een tweetal jaar geleden in het leven geroepen om het innovatieve karakter van het Imeldaziekenhuis verder te ondersteunen en uit te bouwen. Er werd een comité opgericht dat als opdracht heeft om innovatieve voorstellen te evalueren en desgevallend middelen vrij te maken om een goedgekeurd voorstel te realiseren.

We moedigen iedere medewerker van ons ziekenhuis aan om innovatieve voorstellen aan te brengen bij het innovatiecomité. Deze voorstellen moeten kaderen in minstens 1 van 3 innovatie-assen: customer intimacy, value-based healthcare en digitalisering/automatisering. Anders uitgedrukt, de voorstellen moeten innovatief zijn en zoveel mogelijk positieve impact hebben op de patiënten, de medewerkers en de zorgkwaliteit van het ziekenhuis,” vertelt Bart Pardon, algemeen directeur Imeldaziekenhuis. “CloudCare werd ingediend door het Diabetesteam. Gelet op de vernieuwende technologie en het gebruik van slimme algoritmes besliste het innovatiecomité om de nodige financiële steun toe te kennen aan dit specifieke project. Hiermee kunnen we twee jaar lang 100 mensen met type 1 diabetes opvolgen en efficiënt aan populatiemanagement doen. Na deze periode zullen we de impact en de toegevoegde waarde van deze nieuwe technologie op een correcte manier in kaart hebben gebracht.” 

“CloudCare wordt al in Nederland gebruikt en ook al door een kinderdiabetesconventie in ons land. Maar in België zijn wij het eerste ziekenhuis dat een volwassendiabetesconventie met CloudCare op poten zet en dat is toch wel uniek,” zegt Els Heyde. “We hopen onze patiënten met deze vorm van opvolging bij te staan. We zullen dit concept evalueren door deelname aan een wetenschappelijke studie. Onze zorgverleners en onze  100 patiënten zullen op regelmatige tijdstippen bevraagd worden. Bij algemene tevredenheid, hopen wij natuurlijk om meer mensen met type 1 diabetes te kunnen opvolgen met deze tool,” sluit Els af.

Op termijn hoopt het ziekenhuis dat er een terugbetaling via het ziekenfonds mogelijk is zodat patiënten deze tool in de toekomst kunnen blijven gebruiken én efficiënte en gepersonaliseerde diabeteszorg mogelijk blijft.