Apotheek
Wat doen wij voor jou tijdens je ziekenhuisverblijf?
Ons streefdoel is dat elke patiënt het juiste geneesmiddel in de juiste dosering en via de juiste weg op het juiste tijdstip krijgt.
In samenwerking met het medisch en verpleegkundig korps, zorgen wij voor een correcte en tijdige aflevering, toediening en facturatie van geneesmiddelen, bereidingen en medische materialen en implantaten, die voldoen aan de huidige kwaliteitseisen en dit op economisch verantwoorde wijze.
Zowel binnen de muren van de apotheek als op de verpleegafdelingen werken we elke dag mee aan kwaliteitsvolle en veilige medicatiezorg.
We zetelen in verschillende multidisciplinaire werkgroepen en comités.
Wat breng je mee als je wordt opgenomen in het ziekenhuis?
Om je therapie correct en vlot te laten verlopen, is het voor artsen erg belangrijk om precies te weten welke medicatie je momenteel thuis inneemt.
Daarom vragen we je je actueel medicatieschema en je persoonlijke medicatie (in de originele verpakking) mee te brengen, in de papieren medicatiezak (die je vooraf kreeg van je arts-specialist of een eigen zakje indien je er geen ontvangen hebt).
Tip: Via onze website kan je zelf een blanco medicatieschema printen.
Vul het schema in samen met een zorgverlener (huisarts, huisapotheker, specialist en/of verpleegkundige) en hou het steeds op zak!
Vermeld de naam van het geneesmiddel (met en zonder voorschrift verkrijgbaar), de vorm (vb tabletten, spuitjes), de dosis, hoeveel je ervan inneemt alsook de momenten van inname.
Vergeet niet te melden aan de arts indien je allergisch reageert op bepaalde geneesmiddelen. Vraag voldoende informatie over je geneesmiddelen aan je zorgverleners. Laat je medicatieschema aanpassen wanneer er iets verandert en neem je medicatieschema mee bij elk contact met een zorgverlener.
Wat gebeurt er met je medicatie tijdens je ziekenhuisverblijf?
Sommige geneesmiddelen mogen niet samen worden ingenomen of kunnen onderzoeken of operaties verstoren. Daarom zal je arts soms voorstellen je thuismedicatie tijdelijk aan te passen of te stoppen.
Tijdens je verblijf in het ziekenhuis mag je geen medicatie in je kamer bewaren en niets innemen dat niet werd voorgeschreven, behalve met toestemming van de arts in enkele uitzonderlijke gevallen. Meegebrachte thuismedicatie wordt tijdens de opname bewaard op een afgesloten plaats op de verpleegafdeling tot je het ziekenhuis verlaat.
Je krijgt elk geneesmiddel dat je moet nemen tijdens je verblijf in het ziekenhuis van de verpleegkundige.
De medicatie die je krijgt in het ziekenhuis kan verschillen van naamgeving met je thuismedicatie. Dit komt omdat de ziekenhuisapotheek van elk geneesmiddel maar één specialiteit heeft, het formulariumproduct. De werking is identiek aan je thuismedicatie.
Medicatie wordt in het ziekenhuis soms ook in een andere vorm gegeven, bijvoorbeeld via een infuus. Indien mogelijk verkiezen we een orale inname van medicatie boven de injecteerbare vorm.
Bij start van de behandeling lichten zorgverleners jou en/of je familieleden in over hoe je actief kan bijdragen aan het veilig nemen en/of toedienen van de medicatie die is voorgeschreven. Voorafgaande aan de eerste dosis, en wanneer de dosis wordt aangepast, informeren de zorgverleners jou en/of familieleden over de aanbevolen medicatietherapie en mogelijke reacties.
Als je bij je opname of tijdens je verblijf vragen hebt of als je de aangereikte geneesmiddelen niet (her)kent omdat ze anders zijn dan je verwacht, aarzel dan niet om meer uitleg te vragen aan je behandelend arts of om de verpleegkundige van je afdeling aan te spreken.
Je mag naar huis, wat nu?
Een ontslagbrief wordt bezorgd aan je huisarts.
Je krijgt een ontslagmedicatieschema dat met je wordt overlopen door de arts en/of verpleegkundige. Meegebrachte thuismedicatie krijg je weer mee naar huis.
Vraag zeker voldoende uitleg, zodat je weet welke medicatie je thuis verder moet innemen.
Na ontslag ga je best zo snel mogelijk langs bij je huisarts en/of apotheker.
De voorschriften in verband met verdere verzorging en medicatie krijg je mee van de verpleging.
Weet jij hoe je antibiotica juist gebruikt? Bekijk ons filmpje voor meer uitleg.
Wat met de kosten van de medicatie tijdens je ziekenhuisverblijf?
Voor de vergoedbare geneesmiddelen wordt een forfait per dag aangerekend, de niet vergoedbare geneesmiddelen moet je volledig betalen.
Welke medicatie kan je afhalen in de ziekenhuisapotheek?
Volgens een koninklijk besluit mag de ziekenhuisapotheek enkel geneesmiddelen afleveren voor gebruik binnen het ziekenhuis. Enkel medicatie die niet kan worden geleverd via je thuisapotheek, kan afgehaald worden in de ziekenhuisapotheek mits een voorschrift van een arts van het Imeldaziekenhuis. Het gaat bijvoorbeeld om IVF medicatie, EPO (erythropoëtines), bepaalde cytostatica, methotrexaat spuitjes, home TPN.
Bij het afhalen van de medicatie, breng je het voorschrift (en eventueel attest) mee, voorzien van een inschrijvingssticker, en je elektronische identiteitskaart.
Dit is nodig om de facturatie en terugbetaling correct te laten verlopen.
Hoe kan je ons bereiken?
De ziekenhuisapotheek bevindt zich op route 52.
Wij zijn open:
- Maandag tot vrijdag van 8 -18 uur
- Zaterdag, zondag en feestdagen van 9-12 uur
Hoofdapotheker
Véronique Verheyen
Adjunct-hoofdapotheker
Sofie Goovaerts
Liesbet Louwies
Jeroen Staessen
Hilde Staquet
Hanne Stes
Sophie Struyf
Griet Van den Bergh
Sofie Vanhaelewyn
Freija Verbiest
Sandrina von Winckelmann
015 50 62 00