Ons zorgtraject prostaatkanker

De prostaat maakt deel uit van het mannelijke geslachtsapparaat en bevindt zich net onder blaas rond de plasbuis. De prostaat is een klier en produceert een vloeistof die bij de zaadlozing samen met de zaadcellen naar buiten komt. Kanker van de prostaat is de meest frequent voorkomende kanker bij mannen, 1/8 mannen ontwikkelt in de loop van zijn leven prostaatkanker. Het risico is hoger bij familiale antecedenten en stijgt ook met de leeftijd.

De risicofactoren

Als je broer of je vader al prostaatkanker hebben gehad, verdubbelen je kansen om de ziekte te krijgen. Kleurlingen lopen ook meer risico door een genetische factor. Bepaalde leefgewoonten kunnen de risico's op ontwikkeling van deze kanker helpen verminderen, dit kan je best met uw uroloog bespreken.

Symptomen

Prostaatkanker geeft zelden symptomen, tenzij de ziekte lokaal uitgebreid is of als er uitzaaiingen zijn.

Diagnose

De diagnose van prostaatkanker kan pas worden gesteld na een biopsie van de prostaat, meestal voorafgegaan door een echo van de prostaat of MRI. Eénmaal de diagnose is bevestigd zullen afhankelijk van de agressiviteit die wordt bepaald door de graad (gleason score), uitgebreidheid en hoogte van het PSA bijkomende onderzoeken worden uitgevoerd. Alle patiënten die worden gediagnosticeerd met prostaatkanker worden besproken op een multidisciplinair oncologisch consult (MOC) samen met de collega’s van oncologie, radiotherapie en anatoompathologie. Op die manier kan telkens de beste behandeling worden voorgesteld aan de patiënt.

Behandeling

Bij de minst agressieve vormen van prostaatkanker kan worden gekozen voor een actieve opvolging. 80% van de patiënten die hiervoor kiezen zullen nooit worden behandeld. Andere behandelingsopties zijn oa robot ge-assisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP), radiotherapie en/of hormoontherapie. In geval van uitzaaiingen kan tevens gekozen worden voor een combinatie met nieuwere hormoontherapiën of chemotherapie. Elke patiënt is uniek en samen met de arts wordt uiteindelijk een behandeling gekozen die het meest geschikt is. Hierbij wordt rekening gehouden met de agressiviteit, uitgebreidheid, verwachtingen, algemene gezondheidstoestand…

Zorgtraject prostaatkanker

Elke patiënt die de diagnose krijgt van prostaatkanker wordt opgenomen in ons zorgtraject. Dit betekent dat naast het urologische aspect ook alle andere aspecten van de ziekte en patiënt worden bekeken. Dit is een echt multidisciplinair traject waar zowel de uroloog, radiotherapeut, oncoloog, prostaatverpleegkundige, psychologie, diëtiste, fysische geneesheer en kinésitherapeut een rol spelen. Samen begeleiden zij de patiënt doorheen het proces van diagnose, behandeling, nazorg en revalidatie.

Links

Kadans Plus

Brochure prostaatkanker

Alles over prostaatkanker

Contactpersonen

Uw uroloog – 015 50 50 11