Incontinentie

Incontinentie is ongewild urineverlies.  Het probleem komt voor bij 25 à 50% van de volwassen bevolking.  Omdat mensen zich ervoor schamen of omdat ze net denken dat het bij het normale verouderingsproces hoort, zoeken ze heel vaak geen professionele hulp.  Ze behelpen zich met opvangmateriaal.

Maar als we de oorzaak van het urineverlies kunnen achterhalen, is er in vele gevallen wél wat aan te doen.

Oorzaken

  • Stressincontinentie of inspanningsincontinentie
    Deze naam is vaak wat verwarrend.  Stressincontinentie heeft niets te maken met psychologische stress.  Stress is het Engelse woord voor druk.  Stressincontinentie staat voor urineverlies wanneer de druk of “stress” op de blaas toeneemt, bv bij hoesten, niezen, lachen, sporten, dansen of springen op de trampoline. 
    1 op 4 vrouwen boven de 35 jaar heeft er last van.  Het komt ook vaak voor bij mannen na ingrepen aan de prostaat.  Het probleem ligt bij een te zwakke of slecht gebruikte sluitspier. 

  • Urge-incontinentie
    Dit is een plotse, niet te bedwingen aandrang om te plassen, gepaard met urineverlies.
    Als de - overigens zeer onaangename - aandrang niet gepaard gaat met urineverlies spreekt men van een overactieve blaas.   Het probleem ligt hier bij de blaas zelf en niet bij de sluitspier.

  • Gemengde incontinentie
    Vaak komen de 2 bovenstaande problemen samen voor en heeft men last van een ongecontroleerd samentrekkende blaas in combinatie met een te zwakke sluitspier.

  • Overloopincontinentie
    Hierbij komt de blaas te vol, vaak zonder dat de patiënt dit voelt.  De urine lekt er dan continu of bij inspanningen uit… de blaas loopt letterlijk over.

 

Elke oorzaak vraagt een andere aanpak of behandeling.  Daarom zal de uroloog eerst een aantal vragen stellen en onderzoeken uitvoeren om de onderliggende oorzaak of oorzaken van uw urineverlies te achterhalen.

Contactpersonen

Uw uroloog – 015 50 50 11