Klaplong

klaplong In normale omstandigheden vullen de longen de hele borstholte op. Wanneer er echter lucht uit de long gaat lekken, kan de long “plat vallen”. We spreken dan van een klaplong of pneumothorax.

Oorzaken

Soms kan de oorzaak niet worden achterhaald, maar er zijn verschillende redenen waarom er een gaatje in de long kan ontstaan:

  • Trauma
  • Spontaan
    • Bulla
    • Bindweefselziekte
    • Endometriose

Bij een trauma of ongeval, zeker wanneer daarbij ribben zijn gebroken, kan je een scheurtje in de long oplopen, waardoor een klaplong ontstaat.
Dergelijk scheurtje kan echter ook spontaan ontstaan door een zwakke plek in de long, bijvoorbeeld een bulla. Een bulla is een heel dunwandige blaas die op de long ontstaat, soms in het kader van emfyseem. Er zou ook een verband zijn met het roken van cannabis. Mensen met een aangeboren afwijking van het bindweefsel (Marfan, Ehlers-Danlos, …) hebben ook een verhoogde kans op het ontstaan van een klaplong.
Bij vrouwen kan er een verband bestaan met endometriose (kleine haardjes van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder). We spreken dan van een catameniale pneumothorax.

Symptomen

Klachten die op een klaplong kunnen wijzen, zeker na een trauma in de borststreek, zijn:

  • Pijn
  • Kortademigheid
  • Benauwdheid

Diagnose

Vermoeden van een klaplong kan eenvoudig worden bevestigd door het maken van een röntgenfoto. Om de onderliggende oorzaak op te sporen, kan het nuttig zijn om een CT-scan te verrichten.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten, de onderliggende oorzaak en het bij herhaling optreden van een klaplong kan de behandeling bestaan uit:
Exsufflatie: met een naald wordt in de borstholte geprikt en wordt de lucht tussen long en borstkas weg gezogen.
Thoraxdrain: het plaatsen van een buisje in de borstholte dat blijft zitten tot er geen lucht meer uit de long lekt.
Talkage: tijdens een kijkoperatie (thoracoscopie) wordt ervoor gezorgd dat de long gaat vastkleven aan de wand van de borstholte