Klassieke basismedicatie

NSAID's (Non-Steroidal Anti Inflammatory Drug) remmen pijn en ontstekingen. Maar ze kunnen geen gewrichtsschade voorkómen. Daarvoor heb je een ander type medicijn nodig, namelijk de klassieke reumamedicatie.

Reumamedicatie onderdrukt de gewrichtsontstekingen bij een aantal vormen van reuma. Ze worden ook DMARD's (Disease-Modifying Anti Rheumatic Drug) genoemd. Hoe eerder je hiermee begint, hoe minder je gewrichten zullen beschadigen door de ontstekingen. Jouw reumatoloog zal daarom in een vroeg stadium van de aandoening DMARD's voorschrijven.

Het kan weken of soms zelfs maanden duren voordat je iets merkt van de werking. Om direct de pijn te bestrijden zal je arts daarom misschien naast de DMARD ook een NSAID of corticosteroïd voorschrijven.

Je arts kan je ook een combinatie van verschillende reumamedicatie geven. Door de ontsteking op verschillende manieren te bestrijden, kunnen de medicijnen effectiever zijn.

Klassieke reumaremmers die artsen vaak voorschrijven bij ontstekingsreuma zijn:

Niet iedereen reageert goed op de klassieke reumamedicatie. Bij sommige mensen helpen de medicijnen onvoldoende. Anderen krijgen last van bijwerkingen. Het is soms even zoeken naar het juiste middel of combinatie van middelen.

Bron: www.reumanet.be