Biologicals

Biologische reumaremmers bestaan geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit. Het is een nieuwe groep medicijnen die de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam remmen.

Bij een aantal vormen van ontstekingsreuma werken sommige van de afweercellen of ontstekingseiwitten niet goed. Of er zijn er te veel. TNF-alfa en interleukines zijn voorbeelden van ontstekingseiwitten. B- en T-cellen zijn afweercellen. Biologische reumaremmers remmen hun werking, waardoor ontstekingen tot rust komen.

Er zijn 3 soorten biologische reumaremmers:

Biologische reumaremmers worden niet zomaar voorgeschreven, ze zijn heel kostbaar (€15.000 per patiënt per jaar). Alleen als klassieke reumaremmers onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven, kom je misschien in aanmerking voor een biologische reumaremmers.

Reumatische aandoeningen waarbij biologische reumaremmers worden voorgeschreven zijn:

  • reumatoïde artritis (RA)
  • jeugdreuma
  • artritis psoriatica
  • ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew)

Als je een infectie hebt, mag je doorgaans geen biologische reumaremmer gebruiken.

Als je ooit tuberculose gehad hebt, kom je nog niet in aanmerking voor een biologische reumaremmer. Je moet dan eerst met een ander middel behandeld worden, om er zeker van te zijn dat de tuberculose niet weer actief kan worden.

Bron: www.reumafonds.nl