Bijziendheid

Een korte oogbol is niet goed, maar een te lange is dat evenmin. Bij sommige kinderen groeien de ogen abnormaal door, waardoor ze te lang worden. Zoiets is vaak erfelijk bepaald. Als de ogen van je zoon of dochter te lang zijn, ligt het netvlies te ver van de lens, waardoor het beeld ervóór valt. Dat is bijziendheid.

Bijziendheid kan pas optreden zodra de ogen van je kind volgroeid zijn. Meestal krijgen kinderen rond de leeftijd van acht tot tien jaar een bril om hun bijziendheid te corrigeren. Zonder bril zien ze wel goed dichtbij, maar minder goed veraf. Daardoor zullen die kinderen vaak hun ogen tot spleetjes knijpen, in een poging om bijvoorbeeld de televisie scherper te kunnen waarnemen. Dat is een belangrijk signaal voor ouders om bij de oogarts aan te kloppen. Bijziendheid wordt ook vaak gesignaleerd op school, wanneer een kind het lastig krijgt om het bord te zien.

Bijziendheid verergert doorgaans een beetje met de jaren, want het is goed mogelijk dat de ogen van je zoon of dochter nog een tijd doorgroeien. Dan moet de sterkte van de brilglazen regelmatig bijgesteld worden. Bijziendheid kan evengoed pas in de loop van de puberteit opduiken. Hoe later je kind er last van krijgt, hoe minder erg, want de ogen stoppen op een gegeven moment met groeien.

Het is geen drama als je niet meteen in de gaten hebt dat je zoon of dochter een bril nodig heeft om ver te kijken. Zijn of haar ogen gaan daardoor niet sterker achteruit. Tijdig ingrijpen is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, zodat het geen achterstand oploopt op school. Hoewel recent onderzoek aangetoond heeft dat voldoende daglicht de overdreven groei van de oogbol kan afremmen.

Als je kind bijziend is, loont het dus de moeite om het een paar uur per dag buiten te laten spelen. Computer, tv en spelconsoles worden al eens met de vinger gewezen als boosdoeners die de ogen van kinderen kapotmaken. Dat is niet juist. Bijziendheid bestaat al veel langer dan tv en computers. Wel is er een onrechtstreeks verband: omdat kinderen vaker voor een scherm zitten dan vroeger komen ze minder buiten, wat minder goed is voor de ontwikkeling van hun zicht. Maar je ogen kapotmaken door tv te kijken of in het donker te lezen, kan je niet.

Wel wordt geadviseerd om je kind, zeker als het al bijziend is, de ogen niet te veel te laten focussen op dichtbijgelegen voorwerpen, omdat dat veel inspanning vraagt van het oog. Let er dus op dat je zoon of dochter voldoende afstand neemt van de tv of van het huiswerk, en zorg voor een goed nachtlampje als er voor het slapengaan nog gelezen wordt.