Cataract

Wat is cataract?

Cataract is een vertroebeling van de ooglens. De ooglens is gelegen achter de pupil en is in normale toestand doorzichtig. Een heldere ooglens is nodig om scherp te zien. Indien de ooglens troebel is, kan het invallend licht de binnenkant van het oog (het netvlies) niet goed bereiken en ontstaat er een wazig beeld in de hersenen.

De meest voorkomende oorzaak van cataract is een normaal verouderingsproces en komt daarom meestal voor bij patiënten ouder dan 55 jaar. Andere mogelijke oorzaken zijn een ongeval, een ziekte (oa suikerziekte) of medicatie (oa langdurige inname van cortisone). Afhankelijk van de oorzaak zal de cataract zich op beide ogen al dan niet even snel ontwikkelen.

De snelheid waarop cataract zich ontwikkelt kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren.

 

Wat zijn de symptomen van cataract.

De meest voorkomende symptomen zijn een pijnloze vertroebeling van het zicht (“mist voor de ogen”), doffer worden van de kleuren, verminderd zicht in het donker, verblinding bij fel licht (koplampen auto’s, zon), dubbel zien met één oog en een snelle verandering in sterkte van de brilglazen.

Wanneer moet cataract behandeld worden?

Wanneer het troebel worden van de ooglens gezichtshinder geeft in het dagdagelijks leven (autorijden, TV kijken, lezen, beroep uitoefenen) moet een cataractoperatie overwogen worden. Er bestaat geen medicatie om cataract te verhelpen. In een vroeg stadium kan een brilaanpassing het zicht soms verbeteren, maar dit zal slechts tijdelijk helpen.
De operatie is zelden dringend. De beslissing om tot een operatie over te gaan zal bepaald worden door de klachten en door het klinisch onderzoek.
Indien er geen andere oogziekten aanwezig zijn (hoornvlies, netvlies, oogzenuw) mag men een duidelijke verbetering van de gezichtsscherpte verwachten.