Melkscan

Jij of je kind werd door de arts doorverwezen voor een melkscan. Dit is een onderzoek om reflux op te sporen. Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm. Dit verschijnsel komt zeer vaak voor bij zuigelingen, maar kan ook voorkomen bij kinderen of volwassenen. Pijnklachten, zure oprispingen, maar ook chronische hoest of astma kunnen een gevolg zijn van reflux.

Voorbereiding

De patiënt moet nuchter zijn.
Onderzoek voor je zuigeling: breng 1 papfles met eigen flesvoeding en 1 lege papfles mee naar de dienst nucleaire geneeskunde.
Onderzoek voor je kind (of jezelf): breng 2 potjes pudding, yoghurt of platte kaas mee naar de dienst nucleaire geneeskunde.

Verloop van het onderzoek

Onderzoek bij je zuigeling: op de dienst nucleaire geneeskunde wordt 1/4 van de flesvoeding in de lege papfles gegoten en ¾ van de flesvoeding wordt gemerkt met een licht radioactieve stof (deze is niet schadelijk voor je baby). Je baby dient eerst de gemerkte flesvoeding en nadien de niet gemerkte flesvoeding te drinken.
Onderzoek bij je kind (of bij jezelf): op de dienst nucleaire geneeskunde wordt één van de 2 potjes pudding gemerkt met een licht radioactieve stof. Je kind (of jezelf) moet eerst het gemerkte potje pudding en nadien het niet gemerkte potje eten.
Direct na het eten, worden er gedurende 45 minuten foto’s gemaakt. Deze opnames worden in liggende houding opgenomen.

Nadien

Na het onderzoek mag je (en je kind) naar huis.
Het verslag van het onderzoek alsook de beelden worden opgestuurd naar je behandelende arts die met jou de resultaten zal bespreken.

Wij hopen dat je onderzoek op onze dienst zo vlot en aangenaam mogelijk verloopt.
Indien je nog vragen hebt of een afspraak wenst te maken, aarzel niet ons te contacteren op 015 50 54 90.