Maagledigingsonderzoek

Bij klachten van zwaartegevoel, snelle verzadiging, misselijkheid of braken na de maaltijd, kan het zijn dat je arts u doorverwijst voor een maagledigingsonderzoek. Hiermee kan men meten of de lediging van de maag normaal of vertraagd verloopt.

Voorbereiding

Je moet nuchter zijn.
Indien je medicatie neemt welke inwerkt op de beweging van de maag, dien je deze drie dagen op voorhand te stoppen. Indien je meent dergelijke medicatie te nemen, gelieve dit verder met je arts te bespreken. Vb. Primperan®, Prepulsid®, …
Het onderzoek neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Hou hier rekening mee en neem eventueel lectuur mee voor de wachttijden tussen de opnames.

Verloop van het onderzoek

Op de dienst nucleaire geneeskunde moet je een standaardmaaltijd eten. Deze standaardmaaltijd bestaat uit: een omelet, gemengd met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof, 2 boterhammen en 1 kop drank (koffie, thee of water).
Vanaf dan wordt er elk half uur een beeldopname gemaakt van 1 minuut, en dit 5 keer.
Tussen de opnames blijf je in de wachtzaal van de dienst nucleaire geneeskunde. In totaal ben je ongeveer 2,5 uur op dienst.

Nadien

Na het onderzoek mag je naar huis.
Het verslag van het onderzoek alsook de beelden worden opgestuurd naar je behandelende arts die met jou de resultaten zal bespreken.

Wij hopen dat je onderzoek op onze dienst zo vlot en aangenaam mogelijk verloopt.
Indien je nog vragen hebt of een afspraak wenst te maken, aarzel niet ons te contacteren op 015 50 54 90.