Slikfunctie

Omschrijving:

Radiologisch onderzoek van de bovenste slokdarm mbhv. contraststof inname via de mond ter opsporing van slikafwijkingen of wandafwijkingen. Dit onderzoek kan ook gebruikt worden om eventueel ingeslikte voorwerpen op te sporen.

Voorbereiding:

Geen specifieke voorbereiding, je moet niet nuchter zijn.
Belangrijk is te vermelden of je je makkelijk verslikt of niet.

Procedure:

De halsregio en eventueel het bovenste gedeelte van het lichaam moeten vrij zijn van kleren en juwelen. Ook wordt gevraagd om eventuele tandprothesen te verwijderen.
De keuze van het contraststof wordt bepaald van de vraagstelling alsook het risico op eventueel verslikken. In staande of zittende houding word je gevraagd het hoofd en halsregio stil te houden. Je wordt gevraagd om meerdere slokken contraststof in de mond te nemen en door te slikken. Op vraag van de radioloog slik je vervolgens het contraststof af zonder het hoofd te bewegen. Tijdens de slikbeweging wordt foto’s of bewegende beelden opgeslagen en beoordeeld. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 10 minuten.

Nazorg:

Na het onderzoek mag je (indien geen contra-indicaties) iets drinken of eten om de nasmaak van het contraststof te milderen. Afhankelijk van de contrastkeuze kan daags nadien je stoelgangpatroon licht wijzigen of ontkleuren. Je wordt daarom geadviseerd om voldoende te drinken (> 1 liter).