Dikdarmonderzoek (colononderzoek)

Omschrijving:

Radiologisch onderzoek van de dikdarm mbhv. contraststof dewelke via de anus wordt ingebracht.

Voorbereiding:

Je bent liefst nuchter of hebt een lichte maaltijd ingenomen. Voor optimale beoordeling is het noodzakelijk dat de dikdarm stoelgangvrij is, het is daarom wenselijk dat je een laxeermiddel de avond voor het onderzoek op verzoek van je voorschrijver hebt ingenomen. Indien je recent andere contraststoffen hebt gekregen moet je dit vermelden.

Voor patiënten die gehospitaliseerd zijn, zijn er eventueel specifiekere voorbereidingen en procedures.

Procedure:

Het lichaam moet vrij zijn van kleren, je mag wel je ondergoed aanhouden of krijgt een verpleeghemdje aan. Nadat je je op de beweegbare onderzoekstafel hebt geïnstalleerd wordt er een canule via de anus ingebracht en gestart met de inloop van het contraststof. Het inbrengen van de canule is pijnloos. Je wordt door de verpleegkundige tijdens het onderzoek op de hoogte gehouden van het verloop en begeleid bij de verschillende posities die je moet aannemen. Eventueel wordt er ook lucht via de canule ingeblazen om de dikdarm beter te doen uit zetten en beter detailzicht te verkrijgen, het zogenaamde dubbel-contrast-onderzoek. Tijdens het onderzoek worden de nodige foto’s gemaakt. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 30 minuten.

Nazorg:

Na het onderzoek mag je (indien geen contra-indicaties) iets drinken of eten. Je stoelgangpatroon kan licht wijzigen of ontkleuren. Je wordt daarom geadviseerd om voldoende te drinken (> 1 liter).