Wat is MR?

MR of Magnetische Resonantie heeft veel synoniemen: MRI (Magnetische Resonantie Imaging), NMR (Nucleaire Magnetische Resonantie), KST (Kernspintomografie), magneetscanner, …
Het principe van MR-beeldvorming berust op 3 elementen,

  • Een magnetisch veld (vb. 1.5 Tesla of 3 Tesla)
  • Gradiënten (die het magneetveld binnen de MR tunnel kunnen manipuleren)
  • Radiofrequente golven (Rf), variërend van 4 tot 130 MHz

Deze 3 elementen vereisen dat er aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldaan moet worden vooraleer een MR onderzoek kan doorgaan.

1. Het magnetisch veld
Potentiële problemen kunnen ontstaan door de aantrekkingskracht van het magneetveld op metalen voorwerpen (metalen in het lichaam van patiënten en daarbuiten). Onder zo’n zwaar magneetveld kunnen deze verplaatsen en aangetrokken worden met risico op het oplopen van schade in en op het lichaam.

2. De gradiënten
Deze worden snel aan- en uitgeschakeld en veroorzaken een luid kloppend lawaai in het MR-toestel. Hiervoor is gehoorbescherming aangewezen dmv. een hoofdtelefoon of oordopjes. Deze gradiëntmanipulaties veroorzaken veranderingen in het magnetisch veld binnen de magneettunnel en induceren zo een elektrische stroom in de weefsel. Hierdoor kunnen zenuwprikkelingen ontstaan.

3. Radiofrequente golven
Radiofrequente golven hebben een breed spectrum en worden ondermeer gebruikt in radars, microgolfovens, afstandsbedieningen en transmissie van radiosignalen. Ze kunnen een opwarmingseffect in het lichaam te weegbrengen. De patiënt wordt binnen de magneettunnel gepositioneerd en er worden radiogolven uitgezonden door een zender of antenne (binnen de bekleding van de MR-tunnel). Daarna wordt de zender uitgezet en gaat de patiënt zelf zwakke radiogolven uitzenden, welke worden opgevangen met behulp van een antenne (dicht tegen of op het te onderzoeken orgaan/lichaamsdeel gelegd). Op basis van deze opgevangen radiofrequente golven wordt het MR-beeld berekend. Absorptie van de in de patiënt gestuurde radiofrequente golven kunnen het lichaam locaal wat opwarmen. Het toestel meet deze toename aan energie en beperkt het tot een veilige norm.