MR-onderzoek van het vrouwelijk klein bekken

Omschrijving:

Onderzoek ter beoordeling van het vrouwelijk klein bekken. Vaak wordt tijdens een dergelijk onderzoek contraststof toegediend via inspuiting in een armader en een gelpapje via de schede ingebracht.

Veiligheidsmaatregelen:

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link:

Voorbereiding:

Je hoeft niet nuchter te zijn.
Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden: juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
Je dient je volledig te ontkleden en krijgt een verpleeghemdje aan. Eventueel wordt er door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure:

Je wordt gepositioneerd in rugligging op een verschuifbare tafel. Er wordt een antenne gelegd over je buik/onderbuik. Je moet zeer goed stilliggen met gans het lichaam om goede onderzoekresultaten te bekomen. De tafel kan tussen de verschillende opnamen (automatisch) een beetje bewegen. De onderzoeksduur kan afhankelijk zijn van wat we moeten opsporen en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 15 tot 25 minuten.
Eventueel wordt er contraststof toegediend via de geplaatste infuusleiding.

Nazorg:

De eventuele infuusleiding wordt verwijderd en een tijdelijke compressie van de prikplaats voor bloedstelping wordt uitgeoefend. Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.