MR-onderzoek van de onderste ledematen (beenslagaders)

Omschrijving:

Onderzoek ter beoordeling van de doorgankelijkheid van de slagaders van de buik/bekkenholte en benen. Er wordt altijd een contraststof ingespoten via een armader.

Veiligheidsmaatregelen:

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link:

Voorbereiding:

Je hoeft niet nuchter te zijn.
Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden: juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
Je dient je volledig te ontkleden (op ondergoed na) en krijgt een verpleeghemdje aan indien gewenst. Er wordt door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure:

Je wordt gepositioneerd in rugligging op een verschuifbare tafel. Over de buik wordt er een antenne gepositioneerd. Een langere speciaal ontworpen antenne wordt over de benen geplaatst. Je moet zeer goed stilliggen met het ganse lichaam om goede onderzoekresultaten te bekomen. De tafel zal geregeld automatisch in of uit de onderzoekstunnel schuiven. Er kunnen ademstops gevraagd worden dewelke tussen de 8 en 15 seconden kunnen duren.
De onderzoeksduur kan afhankelijk van wat we moeten opsporen en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 20 tot 30 minuten. Er wordt contraststof toegediend via de geplaatste infuusleiding.

Nazorg:

De geplaatste infuusleiding wordt verwijderd en een tijdelijke compressie van de prikplaats voor bloedstelping wordt uitgeoefend. Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.