MR-onderzoek van de lever

Omschrijving :

Onderzoek ter beoordeling van de lever en de andere organen dewelke zich in de bovenbuik bevinden. Meestal wordt tijdens een dergelijk onderzoek contraststof toegediend via inspuiting in een armader.

Veiligheidsmaatregelen :

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link :

Voorbereiding :

U hoeft niet nuchter te zijn. Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden : juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
U dient zicht volledig te ontkleden (op ondergoed na) en krijgt een verpleeghemdje aan indien gewenst. Eventueel wordt er door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure :

U wordt gepositioneerd in rugligging op een verschuifbare tafel. Er wordt een antenne geplaatst over uw buik. U moet zeer goed stilliggen met gans het lichaam om goede onderzoekresultaten te bekomen. De tafel kan tussen de verschillende opnamen (automatisch) een beetje bewegen.
Er kan regelmatig een ademstop gevraagd worden gedurende 10 tot 20 seconden (op commando). De onderzoeksduur kan afhankelijk van wat we moeten opsporen en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 15 tot 30 minuten. Het kan voorkomen dat u 1 uur na het onderzoek nog voor een korte bijkomende opname terug op de onderzoekstafel moet plaats nemen. Eventueel wordt er contraststof toegediend via de geplaatste infuusleiding.

Nazorg :

De eventuele infuusleiding wordt verwijderd en een tijdelijke compressie van de prikplaats voor bloedstelping wordt uitgeoefend. Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.