MR-onderzoek van de borstwervels (dorsale wervelkolom)

Omschrijving:

Onderzoek ter beoordeling van de borstwervels, ruggenmerg en openigen voor zenuwwortels in de regio van de middenrug (zelden eventueel met een inspuiting van contraststof via een armader).

Veiligheidsmaatregelen:

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link:

Voorbereiding:

Je hoeft niet nuchter te zijn.
Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden: juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
Je dient je volledig te ontkleden (op ondergoed na) en krijgt een verpleeghemdje aan indien gewenst. Eventueel wordt er door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure:

Je wordt gepositioneerd in rugligging op een verschuifbare tafel. Mogelijk wordt een antenne (soort kraag) geplaatst omheen je hals. Je moet zeer goed stilliggen met het hoofd alsook met het lichaam om goede onderzoekresultaten te bekomen. Probeer ook niet te slikken tijdens de scanopnamen. De tafel kan tussen de verschillende opnamen (automatisch) een beetje bewegen. De onderzoeksduur kan afhankelijk van wat we moeten opsporen en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 15 tot 25 minuten. Eventueel wordt er contraststof toegediend via de geplaatste infuusleiding.

Nazorg:

De eventuele infuusleiding wordt verwijderd en een tijdelijke compressie van de prikplaats voor bloedstelping wordt uitgeoefend. Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.